Баба Хава – жрицата от Крибул (ЧАСТ 1)

Нина КРЪСТЕВА-ДУДОВА, От рубриката „Стани автор“

– Лельо Хава, удобно ли е да дойдем утре?

– Немой, сине, не идвайте, много хора има. Елате през седмицата. Към осем, осем и половина, най-късно до девет часа да сте тука.

На 7-ми септември, в пет без двайсет сутринта пое­маме към село Крибул. Къде се намира ли? Между Гоце Делчев и Сатовча, най-долу, в югозападната част на България, съвсем близо до гръцката граница, там, където Рила, Пирин и Родопите са си уговорили среща.

Отиваме при ле­чителката Юлия Земеделска или баба Юла, както я знаят местни­те. Движим се по магистрала „Стру­ма”, после пътят започва да се вие на плавни фестони през планинските пазви. Колкото и да бързаме, въ­преки че никъде не спираме, не мо­жем да надбягаме времето. При Гоце Делчев свиваме вляво по пътя за Доспат, а шест километра след село Дъбница, зави­ваме надясно според ука­зателната табела към село Крибул (на 6,5 км) и природ­ния феномен „Провиралка­та” (на 11 км).

Фестоните на шосето зад­минават крайпътни храс­талаци, ниви с недообран тютюн и площадки с големи каменни отломки. Край тях отрудени мъже размахват тесли и чукове и подравня­ват по размер и цвят гнайсо­вите плочи, подготвени на палети, които се на­дяват да продадат, за да красят нечия къща или двор с цветовете си от жълто до тъмносив.

Вляво се появява се­лото с къщи, накацали по стръмния планински склон. Възкачваме се към най-високата му част, там, където над всички се е чучнала нова къща с яркожълт трети етаж. Това е къщата на баба Хава. Няма греш­ка. За една жена с две имена ви говоря. Хава е рожденото име на лечи­телката, което по време на Възродителния про­цес (началото на 70-те и до края на 80-те години на 20-и век), Българската кому­нистическа партия принуди­телно е променила на Юлия. А при раждането си жената е била кръстена с най-точно­то за нея име – Хава, което е равнозначно на Ева и озна­чава

„МАЙКАТА НА ВСИЧКИ ЖИВИ, ЖИВА, ДАВАЩА ЖИВОТ“.

Докато се катерим по стръмните улички и се пита­ме как ли се изкачват през зимата при този голям на­клон, стрелките на часовни­ка вече сочат девет и десет минути. Слизаме от колата и докато се чудим кого да попитаме, появява се дреб­но пъргаво старче и много радушно ни подава ръка за добре дошли. Това е дядо Юлиян – съпругът на баба Хава (Юлия). От него нау­чаваме, че само преди пет минути всички са се качили на УАЗ-ката и са тръгнали към Камъка. А ние как ще стигнем до там?! Колата ни е ниска и не може да се движи по пресечен горски терен. Не можем да си позволим да пропуснем този ден, но дядо Юлиян ни успокоява, че можем да изчакаме за втори курс следобед или да тръгнем пеша по баира нагоре. Не е да­лече според него – само четири-пет километра. Е, вярно е, че е стръмно, но пък има широк път.

Дядо Юлиян ни извеж­да до този белнал се ши­рок път и ни окуражава, че ще намерим чудо­творния камък, който премах­ва вся­какви болести. На­влизаме в борова гора и вдишва­ме въздух със смолист аромат, зад­минаваме чешми с бла­годарствени надписи за лечителката Юлия Земе­делска, вър­нала към нов живот много болни хора и когато тръг­ваме по най-стръмното, се сещам за една туристическа закачка:

– Дядо, близо ли е хижата? – питат уморени туристи.

– А, близо е, близо е, сине, ай зад саа бърчинка. – Отго­варя родопчанинът, подпрял се на дебелата си сопа и се чудом чуди къде са тръгна­ли тия гражданя.

Туристите минават една, втора, трета „бърчинка“, а хижата все не се вижда.

Така и ние не виждаме края на пътя, дъхтим по стръмнината, честичко спи­раме да поемем дъх и мор­ни и потни продължаваме нагоре. След час-два дости­гаме поляната с дървените, боядисани в синьо стрелки в ляво. Там е спряла УАЗ-ка­та и два джипа, около които мълчаливо чакат мъже и жени. Един от тях услужливо ни при­ближава и дава напътствия да тръгнем по пъ­теката, която ще ни заве­де до камъка, и да не пипаме дърветата, на които има вързана дреха,

ЗА ДА НЕ ПРИХВАНЕМ БОЛЕС­ТТА НА ЧОВЕКА, КОЙТО Я Е ОСТАВИЛ ТАМ.

Пътечката тясна, стръм­ничко извива през рехава дъбова гора и води надолу към тракийското мегалитно светилище Скрибина. Дър­ветата от двете й страни са „облечени” с всевъзможни дрехи. По стволовете им са завързани фланели, блузи, якета, жилетки, чорапи… Всичко, с което може да се облече човек, е оставено там, като символ за изоста­вяне на здравословния про­блем.

Имаме късмет и пристига­ме точно, когато последният човек от групата преди нас приключва ритуала. Обясня­ват ни набързо какво се пра­ви и аз слизам до дървената стълба, по която трябва да се кача, за да се провра през кръгловатия отвор на ска­лата, който сочи изток. Не знам защо трябва да тръгна с десния крак, като на мен ми е по-удобно с левия. Из­качвам се по стълбата и две стъпала преди да се мушна в отвора, не­очаквано ме обхваща же­ланието да се разплача. В момента, в който пре­минавам и се озовавам в краката на баба Хава, желанието ми се сменя рязко и ми се иска да я прегърна и целуна. Тя ми се усмихва и ме насърча­ва да се спусна през съсед­ния отвор, където два скал­ни къса, допрели чела, са образували триъ­гълник, насочен на запад.

Промушвам се през него в легнало поло­жение и понеже е наклонен надо­лу, това улеснява движението.

И така три пъти: по стълбата; през кръглия от­вор; на площадката, на коя­то стои баба Хава и после през триъгълния отвор, като на третия път, стъпвайки на площадката, хвърлям зад гърба си една монета без да се об­ръщам назад и пре­мина­вам през три­ъгъл­ника. (Мо­нети­те, също като дрехите, не се вземат от земята, за да не „вземеш“ нечия благодар­ност и отплата, предназна­чена за камъка.) И всеки път ме обхващат двете крайни емоции – най-напред ми се плаче, после ме залива ра­дост и желание да прегърна баба Хава.

Две години след изклю­чително тежката операция, която преживях, все още не мога да възстановя теглото си. За разлика от мен, съ­пругът ми е доста едричък. По тази причина той се от­казва да мине въпреки уве­щанието на баба Хава, че „скалата се разтваря” и ще го „пусне”.

ВИЖТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕТО В ОСТАНАЛИТЕ ТРИ ЧАСТИ!

Баба Хава – жрицата от Крибул (ЧАСТ 2)

Баба Хава – жрицата от Крибул (ЧАСТ 3)

Баба Хава – жрицата от Крибул (ЧАСТ 4)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене