Георги Марков: Момчета, борете се за правата си…

Представи се на нашите читатели…

Роден съм на 3 март 1966 г. в Благоевград. Средното си образование съм завършил в СОУ „ Св. Св. Кирил и Методи“. Средно специално полицейско съм завършил в Пазарджик. Учил съм в ЮЗУ Благоевград. Имам всякакви курсове включително и по психология в МВР. Женен съм. Имам деца. Почетен гражданин съм на Благоевград. Лауреат съм на Джовани Фалконе. Трудовият стаж ми е минал от обикновен полицай, СОТ, група магистрална полиция – оперативен работник, група за борба с масови безредици, заместник началник на същата група, 14 години в криминална полиция. Аз съм един от основателите на полицейският синдикат в Благоевград. Доста спречквания имахме с тогавашното ръководство от ГЕРБ. Това беше и причината при идването на власт на ГЕРБ да напусна системата на МВР.

През всичките ти години като полицай, имало ли е нещо, което е застрашавало живота ти?

– Не един или два пъти живота ни е бил застрашен при задържане на пътни престъпници. Включително и с оръжие. Дадохме жертва в Сандански. Групата магистрална полиция при задържането на рекетьор. Имахме и ранени през този период. Имахме и самоубили се колеги, което е доста по-голям шок от това да бъде ранен или убит. Защото не им издържат нервите. Затова трябва да има много по-добра психологическа подготовка на състава в МВР.

Как ти се струва МВР в момента?

– На 15 – ти се навършиха шест години от пенсионирането от системата на МВР. Трагично е в момента състоянието в цялата система. За шест години няма никаква промяна, а тотално падане надолу. Започваме от материалната база. За тези шест години освен Кията, която влезе на въоръжение като патрул нищо друго не е вкарано. Колите са над 500 000 – 600 000 км. Техническото състояние е под всякаква критика. Другата глупост, която направи министерството по времето на министър Бъчварова, бе да закрие всички ремонтни работилници и парите да се дадат на частни фирми да извършват ремонтите. Срамно и трагично е, че за тези шест години не се обърна внимание на материално – техническата база. Имайки в предвид бронежилетки и униформи. Пресен е примера, че за пет години не е дадена нито една дреха на служителите, а се плащаха колосални суми. Къде са договорите? …

Целия материал четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене