Свлачища се активизираха по пътищата в Смолянско след двудневни порои

Свлачища и срутища се активизираха по пътищата в Смолянско след двудневните порои. Най-голямо количество валежи са паднали в района на община Златоград. По данни на кмета на Златоград Мирослав Янчев за денонощия са се изсипали 175 литра на кв. м. Сутринта в неделя нивото на водата в язовир Златоград беше 35 см над кота преливник. В най-южната ни община се надяват валежите да намалеят в следващите дни, за да се избегнат щети. Засега нивото на река Върбица е в рамките на речното корито и няма опасност от разливи, каза Янчев.

В резултат на проливните дъждове има паднали земни маси на уличното платно в с. Ерма река и с. Аламовци. В с. Старцево е прелял водосток и е наводнил гараж. В с. Долен е пропаднала подпорна стена в частен имот и е нарушила покривна конструкция в друг частен имот. Екипи от доброволци към Община Златоград и общински служители отстраняват своевременно всички възникнали последици от проливните дъждове.

Според данните на Метеорологичната станция на връх Рожен, за последните 24 часа са измерени валежи от 45 л на кв. метър в Смолян и 121 литра на кв. метър в Златоград.

Интензивните валежи активизираха свлачища на много места в Смолянска област, но няма сериозни щети и затворени пътища в региона, обобщиха от полицията в Смолян. Срутище затвори едната лента в участък на главния път между селата Момчиловци и Соколовци, камъни паднаха и на няколко места по пътя между Смолян и Мадан. Поройният дъжд е активирал и старо свлачище между селата Малка Арда и Баните, и в един участък се преминава само в едната лента. „Това свлачище е на голяма площ, но е много старо. Задейства се при всеки по-обилен дъжд, но ние със собствени сили не можем да го спрем и укрепим. Трябва да се копае и разчиства в голяма площ. Но пък за сега не е създало някакви сериозни проблеми“, каза кметът на Община Баните Павлин Белчев.

Около 35 см е общо дебелината на снежната покривка в Пампорово, като новата снежна покривка от последните валежи е 15 см, съобщиха от Планинска спасителна служба в курорта.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене