Г. Кузманов: Държат се като злобни тролчета и надничат през храстите

Георги Кузманов

„Отправените срещу мен нападки и критики от така наречения инициативен комитет начело със Стоян Паскалев са напълно неоснователни и тенденциозни“, заяви кметът на петричкото село Старчево Георги Кузманов.
„Самообявилият се инициативен комитет се състои от трима пенсионери начело с 80-годишния Стоян Паскалев. Държат се като злобни тролчета и надничат през храстите.
От съществуващите 10 божи заповеди аз съм обвинен в 11 смъртни гряха. Критиките им, че не предприемам нищо относно настаняване на фермери-животновъди от други населени места в Старчево, са неоснователни. Те цитират животновъда Любен Николов от Петрич, който иска да се настани с животните си в землището на селото. Наистина той има много животни – 800 овце и кози, в момента ги гледа на друго място извън селото.

Преди време той купи два имота в селото с намерение да прави овчарник. Ще иска да ползва много пасища и мери, ние в селото нямаме такива площи, тук си имаме местни животновъди, които ги ползват, за повече няма възможност. Алармирал съм всички държавни и общински институции. Писал съм до кмета на общината Вельо Илиев, РУ на МВР, РИОСВ, Министерството на земеделието. На общоселско събрание се взе решение първо да се задоволят нуждите на местните животновъди, ако останат свободни пасища, тогава да се дават на външни. Свободни площи нямаме.
Любен Николов е жител на Петрич. Институциите са предприели някакви действия. Този фермер към момента не е докарал стоката си в нашия район, надявам се да не я докара, да бъде спрян от институциите, тук няма място за пашуване на неговите животни. Ако дойде, може да се стигне до конфликт с местните. С всичко това съм запознал институциите. Какво мога по закон друго да направя? Аз съм си свършил работата. Каквото е зависело от мен, съм го направил.
Относно искането за пенсионерски клуб в селото – да, такъв ще има, но сега приоритет са ми младите хора, първо изграждаме игрището, след това ще направим и пенсионерски клуб. Уверявам над 150-те пенсионери, че клуб ще имат.
Относно кражбите – през последните години няма констатирани масови кражби в селото. Имаше един пик през 2009 и 2010 година. Тогава на доброволни начала с няколко момчета давахме нощни дежурства, кражбите спряха, сега няма, с малки изключения, както е навсякъде.

За какво ме обвиняват мен? За посегателство върху общинска собственост. Пълна лъжа. Не съм посягал, цитират училището – да, то е общинска собственост, но не функциoнира от много време, защото беше закрито.
За унищожаването на дървесни насаждения – аз не съм горски, за да пазя насажденията, това е работа на Горското стопанство в Петрич.

Относно отнесен земеделски имот и общински път от прииждането на река Струма миналата година – сигнализирал съм институциите, сформира се комисия, в която участваха и представители на „Напоителни системи“, изготви се протокол, от Басейнова дирекция поеха ангажимент за отпускане на средства, предполагам, че ще бъдат отпуснати пари.

Несериозно е и обвинението за пресъхнала чешма и занемарена поддръжка на гробищния парк. Не е вярно, баластрирали сме 2 пътя, оградата е вече почти възстановена. Относно озеленяването – да, тук може да търпя някаква критика. Възнамерявам чрез общината да взема няколко дръвчета и да ги дам на хората с молба да ги засадят пред домовете си.

За нерегламентирани сметища какво мога да направя?! Не разполагам с нито един човек по програми. Ако сега през април отново пуснат програмите, ще назнача хора и ще почистим. Но и хората трябва да пазят.
Това е накратко, отправените обвинения са напълно безпочвени. Изводът, който мога да направя, е: Старостта не винаги носи след себе си мъдрост и никога не е късно да станеш за смях. Пожелавам на тримата от ИК – Стоян Паскалев, Иван Гръндев и Димитър Масарлиев, да се радват на добро здраве, внуци и правнуци. Нека оставят злобата на заден план. В неделя в черквата ще запаля 650 свещи за здраве на всички жители на село Старчево. Нека да не се конфронтираме. Това е моят апел.
ГЕОРГИ КУЗМАНОВ,
kмет на с. Старчево

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене