Да събереш цяло село на вечеря в Рибново за хаир

  • Това е уникален обичай само в този край. Всеки, който е спестявал през живота си, когато остарее, ги дава за тази почерпка, на която идват около 1500-2000 души
  • През пролетта и лятото не се прави, защото има по-малко хора – някои са заминали на гурбет или работят на полето
  • Местните сватбени ритуали ще се борят за включване в ЮНЕСКО

Какво е да събереш цяло село на вечеря, която започва малко по-рано – от обяд, и продължава до стъмване.

Този уникален обичай може да се види единствено в село Рибново, познато и с атрактивните двудневни сватби. Но вечерята също е запазена марка за планинското село. Това е мюсюлманска традиция, предавана от векове до днес, каквато няма на друго място.

Местен човек, обикновено на преклонна възраст, решава да почерпи всички съселяни. И понеже в Рибново живеят около 3100 души, вечерята реално започва от обяд – след петъчната обедна молитва.

“Преди години такава вечеря са давали синове и дъщери на починал,

но сега вече това правят възрастните хора, които осъзнават, че животът им на този свят е към края си, и приживе отменят с това ангажимента на близките си, а и да си спомнят след време живите с добро за тях.

Хората вярват, че каквото подадеш и раздадеш на този свят, това ще получиш на отвъдния. Това е вечеря за хаир, един вид благотворително дарение”, разказва Ибрахим Кадриев, който е учител в гимназия “Йордан Йовков”, но и човекът, който изучава местните традиции и ги документира със снимки и видеа.

Почти всеки петък от есента до пролетта в Рибново някой дава вечеря – за целта се ползва зала в читалището, която е най-голямата и побира около 400 души.

През пролетта и лятото не се прави, защото в селото има по-малко хора – повечето са заминали на сезонен гурбет или имат работа на полето.

Ден преди вечерята близки обикалят от къща на къща и канят хората. Отзовават се поне 1500-2000 души, а организацията и подготовката хич не са леки.

От ранни зори започват приготовленията

В задния двор на читалището са огнищата за 12 казана и поне 4 големи тави.

“Задължително се правят по 5-6 казана месо с ориз и още толкова месо с боб. Отделно се правят и 4-5 тави с халва. За яденето отива едно голямо теле.

След обедната молитва в джамията първо мъжете и младежите отиват на вечерята. След като те се нахранят, идват жените и децата. Децата, които са първа смяна на училище, след края на часовете също са гости на човека, който дава вечерята.

Другите ученици – от втората смяна, отиват вечерта”, допълва учителят Кадриев.

Издава и тънкостите на приготовлението на толкова голямо количество храна. Огънят под казаните трябва да е само от букови дърва, а на пръстите на едната ръка се броят майсторите готвачи, защото

не всеки се захваща да приготви толкова много храна,

 

без риск да се провали. Халвата пък е уникална като вкус и в същото време се приготвя от малко продукти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене