Кюстендил с успешна мярка за насърчаване на раждаемостта

Над 80 000 лева са отпуснати по мярката за отпускане на еднократна финансова помощ за насърчаване на раждаемостта и подпомагане на отглеждането на деца на територията на община Кюстендил. Това каза пред „Фокус“ Радмила Рангелова, зам.-кмет на Община Кюстендил. По думите й мярката е стартирала от началото на 2020 година, а средствата се изплащат от общинския бюджет. Тя посочи, че това е само една част от цялостната политика за справяне с демографската криза.

Условията, реда и начина за предоставяне на средствата от общинския бюджет, във вид на еднократна безвъзмездна финансова помощ, при раждане или осиновяване на деца от жители на община Кюстендил, както и критериите за достъп до подпомагане са уредени в специален правилник. Правото на получаване на еднократна помощ се придобива от датата на раждане на детето или от датата на акта на осиновяването му и може да се поиска в срок до 90 дни. Еднократните помощи се отпускат диференцирано, според поредността на децата, родени/осиновени от майката, както и съобразно степента на образование на родителите.

Родителите, кандидатстващи за помощта, трябва да имат постоянен и настоящ адрес на територията на община Кюстендил, като единият родител трябва да има такъв адрес повече от 3 години от рождената дата на детето или от датата на акта на осиновяването му, а другият поне към момента на подаване на документите. Те трябва да имат трудово или служебно правоотношение или да са самоосигуряващи се лица, като не се счита за пречка ползването на законоустановен отпуск, поради бременност и раждане. В случай, че някой от родителите е безработен е необходимо да има постоянна регистрация като такъв към Дирекция „Бюро по труда“ и да не е отказвал работа, която му е предлагана, както и да не е освобождаван от такава работа, поради дисциплинарно нарушение.

Родителите трябва да имат диплом за завършено минимум средно образование или по-висока степен на образование. Задължително условие е да имат сключен граждански брак. Те не трябва да имат задължения към Община Кюстендил и трябва да са с непрекъснати здравноосигурителни права.

„Опитваме се помощта да бъде искрена, да се адаптираме спрямо потребностите на местното население и да окажем своя принос с борбата с демографската криза, която не засяга само нашата община. На местно ниво, с местните финанси и ресурси се опитваме да се справим с този проблем“, допълни Радмила Рангелова. Тя подчерта, че в последните години се наблюдава и по-голям брой сключени граждански бракове, което е свързано и с отпускането на съответната помощ при раждане на дете.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене