Гърменци поискаха оставки на трима министри на протест в столицата

main_b

Около 150 жители на община Гърмен пристигнаха с нарочни автобуси в столицата, в деня на 178-годишнината от рождението на Васил Левски, за да протестират на площад „Независимост“.

Те издигнаха плакати с надписи „Къде са нашите права”, „Бойко, докога ще има беззакония“, „Цацаров, докога ще чакаме“. Протестиращите от Гърмен поискаха оставките на вицепремиера и министър на МВР Румяна Бъчварова, министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и на главния прокурор Сотир Цацаров, като се заканиха, че ще спрат да си плащат данъците и таксите за смет, докато не се реши циганския проблем в квартал „Кремиковци“ и докато българските закони не започнат да се прилагат еднакво към всички граждани на държавата.

Двамата оратори Иван Кременлиев и Иван Байрактаров от микрофона обясниха целите на протеста, като прочетоха и изготвената декларация.

Конкретният повод за протеста на жителите от Гърмен бе решението за отлагане на премахването на незаконните ромски къщи и колиби в ромския квартал, издадено от МРРБ. Писмото е в резултат на отправена препоръка от Европейския съд по правата на човека България да спре разрушаването на циганските къщи в гетото „Кремиковци“, за които има издадени заповеди за принудително събаряне, докато общинската администрация в Гърмен не осигури жилища на ромските семейства в риск, с малки и болни деца.

За около един час вчера по обяд гърменци огласиха столичния площад „Независимост“ с викове „оставка“ и вой от вувузели. Подготовката за протеста започна часове преди пристигането на автобусите от Гърмен, а в организацията се включиха двадесетина представители на столични организации, подкрепящи протеста им.

Сред присъединилия се неголям брой столичани към протеста на жителите на Гърмен бяха забелязани българският националист Боян Расате – бивш лидер на БНС и председател на движение „Гвардия”, шефката на футболните фенове Елена Ваташка, изявеният протестър от февруарските протести, бивше ченге и частен детектив Марин Маринов, Димитър Несторов – съучредител с Елена Ваташка на регистрираната през 2013 година общност „Обединени езически вероизповедания”, внукът на  вожда на „Коминтерна” Георги Димитров – Георги Бойков Димитров, бивш кандидат за депутат от БСП.

„ИНФОМРЕЖА” научи, че протестът на гърменци в столицата е бил съпроводен и от скандал. Протестиращи от Гърмен нападнали със заплахи и обиди председателя на Обществения съвет към Министерски съвет Ангел Гаджев, когото преди дни те обвиниха, че бил защитник на ромите и предател, защото се срещал както с ромите и с протестиращите, така и с местни и държавни институции. Гаджев живее в София, но е родом от Гърменско.

Ето какво разказа за скандала с протестиращите самият Ангел Гаджев пред „ИНФОМРЕЖА”: „Исках да чуя посланията, но ми бе заявено, че нямам място на техния протест и че ако отида в Гърмен, няма да си тръгна жив от там. След десетина дни отново съм в Гърмен. Аз съм гърменец с права като всички останали и не разбирам как някои там вече раздават смъртни присъди и регламентират какво да правя в центъра на София. Може би са по-равни от нас? Дори един младеж със специално направена черна фланелка с надпис се опита да ме сплаши вербално, но се усетиха и го дръпнаха“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене