Д-р Хр. Марянова съобщи: 20 деца, повалени от остра вирусна инфекция само за ден

20 деца, повалени от остра вирусна инфекция, са консултирани в неделя в неотложния педиатричен кабинет в благоевградската болница. Оплакванията на децата са кашлица, болки в гърлото и хрема, придружени с висока температура, липса на апетит и обща отпадналост, каза началникът на детско отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Христина Марянова. Тя поясни, че основната група са от 1- до 8-годишна възраст, засегнати от вирусната инфекция са и кърмачета.

Децата са най-чувствителни на инфекции в ранната детска възраст, когато имунитетът още не е изграден, по-големите – в училищна възраст, не са така лесно податливи, поясни специалистът по детски болести д-р Марянова.

15 деца с усложнени белодробния заболявания – бронхити и бронхиолити, се лекуват под активно лекарско наблюдение в болницата в Благоевград. Деца с тежки пневмонии с дихателна недостатъчност няма.

Д-р Марянова съветва децата да приемат достатъчно пресни плодове, зеленчуци и течности. Разходките на открито на чист въздух също са важни. Могат да се дават имуностимулатори под формата на сироп и витамини.

Засегнати от вирусни инфекции са и много възрастни. Двама пациенти с тежка двустранна пневмония с дихателна недостатъчност са в реанимация на благоевградската болница. Сред тях е 60-годишен благоевградчанин, който е на апаратна вентилация вече трета седмица. Той е приет в критично състояние през ноември. С усложнена пневмония в реанимация е и 70-г. жена.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене