Бърчарова: Беше очевидно, че ще има конфликт между Израел и Хамас

Снимка: БГНЕС

Напрежението между тях се виждало и в други държави

За хора, които наблюдават какво се случва в Израел последните години, беше очевидно, че се натрупва една критична маса от напрежение, която логически погледнато, нямаше как да не доведе до конфликт. Това заяви бившият посланик на България в Израел и бивш вътрешен министър Румяна Бъчварова пред БНТ.

Бъчварова подчерта, че и двете страни на конфликта имат своите поддръжници.

„Израел получава много подкрепа, получава и много силни негативни реакции. Виждаме много прояви на антисемитизъм. Те са свързани с отношението към евреите, към Израел. Много силен е този кръг, който подкрепя палестинския народ. Вече усещаме напрежението, покрай този конфликт, и в други държави“, каза тя.

Бъчварова обясни, че никоя цел не може да оправдае човешките жертви, но все пак двете страни имат много различно виждане за света.

„Виждаме подхода на „Хамас“ към невинните жертви и виждаме поведението на Израел, който, въпреки че, е много добре въоръжен и силно мотивиран да реагира, все пак се съобразява с тези хуманитарни аспекти“, коментира бившият посланик на България в Израел.

Тя сподели, че е свидетел на това как израелската армия предупреждава обществото за атаките, които ще нанесе.

„Давам си сметка, че в една война няма чак толкова добри решения, но е добре, че тръгна помощ към жителите на Газа“, добави Бъчварова.

Бившият министър на вътрешните работи коментира и помощта на дипломацията от Арабските държави за
освобождаването на заложниците.

„Това е една от първите цели – да бъдат освободени заложниците. Има, обаче, една такава практика в този конфликт, че заложниците, за съжаление живи или мъртви, се използват като средство в преговорите“, каза Бъчварова.

Според нея разделението в Израел на религия и етнос са основополагащи за подобни конфликти.

„Израел е държава, в която присъстват граждани от целия свят. Остава голямото разделение по линия на религия и на етнос. Вътрешната енергия на израелската нация е изключително голяма. Около 2000 души са изявили готовност да помогнат на армията. Много хора, обаче, са обединени около религията“, уточни Бъчварова.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене