660 лисици са отстреляни от ловците в Югозапада

Безспорен е фактът, че борбата с хищниците е най-ефективна по време на активния ловен сезон. При условие , че важността на проблема е осъзната от всички ловци и приложена правилно и отговорно. Статистиката събрана от специалистите по лова в сдруженията от Югозапада за отстрела на хищници дава възможност за анализ и констатации. Какво сочи тя?

Отстреляните вълци в осемте сдружения са 94, като най-добри показатели в този раздел са постиженията на ловците от сдруженията в Благоевград и Гоце Делчев, съответно с 33 и 18 броя.

Добре са се справили и ловците от ЛРС-Сандански и ЛРС-Петрич с по 12 вълка.

Аналогична е картината и при отстрела на лисици – ЛРС-Благоевград с 244, и ЛРС-Гоце Делчев с 189 броя. Общият брой на отстреляни лисици за всичките осем сдружения е 660 броя.

Неравномерна е статистиката за отстрела на чакалите. За някои райони – Гоце Делчев, Разлог и Якоруда те все още не са реална заплаха за дивеча заради липса или минимално присъствие. Тревожно е нараснала популацията на този вид в равнинните ловни полета на сдруженията в Струмяни, Сандански и Петрич. Наблюденията досега сочат, че в скоро време щетите, нанесени на дребния дивеч от чакалите ще станат тревожно застрашителни. Това налага и специална политика по отношение на борбата с него. Освен административни решения често е ставало дума и за поощрително парично премиране за отстреляни хищници. Но тук въпросът вече опира до финансовата възможност на отделните сдружения.

В тази посока резерви могат да се търсят и в интереса и съдействието и на държавните горски стопанства, които са реалният собственик на дивечовото богатство.

В скоро време предстои отчетно изборната кампания в дружинките и сдруженията. Възможност за сериозен дебат по темата, реално осъзнавайки нейната важност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене