Здравно министерство ще въвежда допълнителни здравни фондове

zx620y348_2423426

Заместникът на Петър Москов – Ваньо Шарков (вдясно), е изготвил конкретни предложения за промени при провеждането на болнични търгове за медикаменти.

Петър Москов обяви, че парите за следващата година няма да бъдат по-малко от разпределените през тази

Въвеждане на надграждащ втори стълб на здравното осигуряване предвижда в дългосрочните си мерки екипът на здравното министерство. Това обяви Петър Москов, министър на здравеопазването, на пресконференция за представянето на екипа и основните приоритети.
По думите му това означава, че освен основния пакет медицински услуги, които плаща здравната каса, вероятно от 2016 г. ще има и втори пакет, който ще се покрива от допълнителния здравен фонд. Той даде пример – всеки пациент ще има своеобразен лимит от прегледи и изследвания в доболничната помощ, а ако те не са достатъчни, за тях ще плаща допълнителният фонд, като така се сложи край на липсата на направления.

Пари за здраве
Москов обяви, че през следващата година парите, отделени за здравеопазване, ще бъдат в не по-малък размер от тези, които ще бъдат дадени през тази година, включително с актуализацията на бюджетите на здравната каса и министерството. Това означава около 3.3 млрд. лв. за здравната каса и около 400 млн. лв. за здравното министерство.

Средствата обаче няма да бъдат харчени по сегашния начин – министерството планира да увеличи възможностите за контрол на здравната каса, като въвлече и съсловната организация в контрола върху качеството. Ще бъдат променени част от стандартите и клиничните пътеки за лечение на определени заболявания, а личните лекари ще са длъжни да проследяват стриктно изписаните пациенти.

Подбор на спешните пациенти
До края на месеца ведомството ще представи своите основни мерки и предложения за промени в Министерския съвет. Основната цел на промените е по-дълъг живот на българите в добро здраве. Първата промяна ще е в Спешна помощ – ще се въведе триаж (разделяне по степен на тежест на състоянието), като най-тежко болните пациенти ще бъдат приемани в болница, среднотежките ще бъдат проследявани за 24 часа в клиника, а леките случаи ще бъдат преглеждани в спешните отделения или от личните лекари. Така системата на Спешната помощ ще се ориентира към оказване на помощ на най-нуждаещите се и ще бъде изчистена от леки случаи.

Електронна здравна карта и пестене
Ведомството започва конкурс за задание за обществена поръчка за електронна здравна карта, като въвеждането на електронното здравеопазване е основен приоритет. Ваньо Шарков, който е заместник-министър на здравеопазването, е изготвил доклад с конкретни предложения за промени при провеждането на болнични търгове за медикаменти и медицински изделия. В момента имало разлики от 200-300% между един и същ продукт в две различни лечебни заведения. Проблемът при болниците е, че те са с общи дългове над 407 млн. лв. и бавят плащанията с години, от което вероятно и зависи дали пазаруват или не на тавана на цената.

Младите лекари ще специализират, без да си плащат, и процедурата за обучението им ще бъде облекчена, декларираха още от министерството./www.capital.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене