Кметът на Сатовча Арбен Мименов: Тютюнопроизводителите в Пиринско измамени от гръцка фирма, 8 месеца си чакат парите!

След проведени разговори от страна на МЗХ има обещание, че до петък парите ще бъдат изплатени

Гръцката фирма „Лийв Табако Михайлидис“ е поела ангажимент пред министъра на земеделието и храните Десислава Танева да изплати дължимите пари на български тютюнопроизводители. Това съобщи пред „Агрозона“ Арбен Мименов, председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча. По думите му компанията бави изплащането на средства за изкупен тютюн вече 8 месеца. Засегнатите са от цялата страна, допълни Мименов.

„Вече няколко пъти се случва от гръцка страна да поставят дати за изплащане, след което не го правят. Положението вече е нетърпимо. Сутринта информирахме министър Танева, която е в Брюксел. След проведени разговори от страна на МЗХ имаме обещанието, че до петък парите ще бъдат изплатени“, коментира Мименов. Същевременно на среща на всички тютюнопроизводители от Гоцеделчевско е било решено да започне изготвянето на списъци за изготвяне на нотариална покана за плащане. „Ако до петък няма пари ще търсим правата си по съдебен път“.

Същевременно тютюнджиите от района ще организират и протести, като ще се блокират главни пътища и ще бъде затворена фабриката в Сандански. „Ако не се вземат мерки повечето от нас вървят към фалит“, категоричен бе председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн.

Иво Костов/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене