Кметът на Кюстендил и администрацията на общината ще отговарят на въпроси на протестиращите жители на Кюстендил

Кметът на Кюстендил и администрацията на общината ще отговарят на въпроси на протестиращите жители на Кюстендил в четвъртък – 16 февруари. Това ще стане в залата на общината, от 17:30 часа, съобщи на брифинг кметът на Кюстендил Петър Паунов.

Събитието ще се излъчва на живо на официалната страница на община Кюстендил. Кметът посочи, че очаква въпроси на участниците в протестите, до сряда следващата седмица. Очаквахме представители на хората, които се обявиха за гражданска инициатива, но до този момент няма излъчени такива, коментира Петър Паунов.

Кметът посочи, че ще бъде отговорено на всички въпроси. Целта е да се говори открито и мисля, че не е необходимо да се създава излишно напрежение, каза председателят на Общинския съвет Иван Андонов.

На 16 януари пред сградата на общината в Кюстендил се състоя протест срещу високите данъци и такса смет, които бяха въведени от началото на новата година. Повод за недоволството стана увеличението на таксата за битови отпадъци, която от 1,4 промила беше увеличена на 3,5 промила за рамките на града и от 1,4 на 9,5 промила – за селата. Таксата не беше променяна от 15 години и беше от най-ниските в страната. При МПС се вдигна данъкът на всички коли, особено на масово караните, които са по-стари, с влошени екопоказатели и с по-малка мощност. Данък сгради пък беше увеличен от 1,4 промила на 2,5 промила.

На 26 януари се състоя и втори протест, а следващият е планиран за 23 февруари.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене