Предложение: Да се ограничат мандатите за кметове и общинари

Да се ограничат мандатите на кметове и общински съветници. С тази идея излезе един от партньорите на „Продължаваме промяната“ в коалицията. Става дума за социалдемократите, които прибират голяма част и от партийната субсидия, която получава обединението. Предложението за промени в закона за местното самоуправление и местната администрация ще бъде внесено в парламента до средата на март.

Целта е да се ограничат корупционни практики, коментира шефката на социалдемократите Елена Нонева. Тя подчерта, че това е изцяло тяхна инициатива, но е коментирана вътре в коалицията, и дори увери, че имат подкрепата на останалите формации в обединението. Така идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, както и на общинските съветници, но без градоначалниците на обикновени населени места.

Обсъждат се два варианта за промени. Първият – кметовете и общинските съветници да имат право на два последователни мандата последвани от прекъсване. Това по думите на Нонева е по-мекият вариант, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването. По-твърдият е избираемостта да се ограничава до два мандата изобщо. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите.

Нонева увери, че след като бъде внесено в НС, предложението пак ще бъде обсъдено в рамките на коалицията и ще се търси законова промяна. Темата трябваше да се обсъди и на дискусия. От нея обаче стана ясно, че партньорите в коалицията не са много единодушни относно промяната и тя може и да не види бял свят скоро. Според Настимир Ананиев, който е депутат от ПП и лидер на „Волт“, една от партиите мандатоносители на ПП, подкрепи идеята за мандатност, но с условия. По думите му той е привърженик на възможността да бъдат отзовавани кметове и общинари
Въпросът е по какъв начин да става това. По думите му отзоваването на кандидати са мислили да се въведе, когато има електронно гласуване. Така според него всеки един избирател може да си свали доверието, дадено по време на избори. На свой ред неговият колега от ПП Димитър Гочев беше много по-лаконичен и настоя за търсене на баланс.

По-късно от формацията заявиха, че мандатност за публични длъжности е добра идея, като това обаче е лекарство на едно пандемично заболяване – корупцията, но може да не е терапия за превенция. Считат, че трябва да се направи пълен анализ на различните избираеми позиции – освен кметове и общински съветници в списъка могат да бъдат включени също и различни други длъжностни лица на мандатен принцип.

Атанас Славов от ДБ пък коментира, че идеята има смисъл, когато има концентрация на власт. Такава има в изпълнителната власт. Често обаче общинските съвети са толкова фрагментирани, че кметът лесно играе и с едните, и с другите, и с третите, така според него е спорно дали има, или не опозиция на местно ниво. Славов предложи темата да бъде обсъдена и във временната парламентарна комисия за конституционни промени. В дискусията участваха университетски преподаватели, кметове на населени места и общини и общински съветници.

Според проф. Лъчезар Дачев от Софийския университет обществото изисквало това да стане сега, защото „статуквото е в атака и няма да спре“. На въпрос за партийната субсидия в размер на 637 000 лева, която „Социалдемократи“ взимат, Нонева посочи, че коалиционното споразумение няма да се променя. Тя уточни, че тези средства ще се харчат за развитие на дейността на партията и откриване на офиси, които ще се ползват и от народните представители на ПП.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене