Владимир Москов: Парите трябва да са в общините, при хората

Г-н Москов, през последните месеци много общини в страната изпитват сериозни затруднения заради пандемията от КОВИД-19 и енергийната криза. Какво е положението във вашата община?

– За нас ситуацията не е по-различна – и двете кризи сериозно ни затрудняват. Общината е газифицирана, имаме метанстанция и така са осигурени училищата, детските градини и административната сграда с оглед на икономии и по-чиста околна среда. Сега обаче, като ни удариха с тези високи цени, стана жестоко.

Тревожна е ситуацията и с разходите за ток на общината, на кметствата, за уличното осветление. Вече се наложи да въведем мерки – спрели сме осветлението между града и някои от селата, въвели сме режим на лампите в парковете в нощните часове. Ограничили сме и ползването на електроуреди в кметствата, но все пак не може да се работи на студено. Не сме минали на крайни мерки, надяваме се, че ще се намери решение навреме и ще получим компенсации от държавата.

Остро стои въпросът и с КОВИД-кризата. Как се справя болницата и медицинският персонал?

– Те са на предела на силите си, но засега удържат положението. Но, ако продължи КОВИД-вълната със същите темпове, процесът ще стане неуправляем. Леглата в болницата са заети. От няколко дни с разпореждане на областния управител учениците са в дистанционно обучение, но не сме спрели детските градини. В детските градини положението също е сериозно, тъй като има доста болни и карантинирани учители и помощен персонал. Поискахме да ги затворим за една седмица, но от РЗИ не разрешиха.

Призоваваме в тази трудна ситуация да се слушат здравните власти. Ние продължаваме да убеждаваме всички да се ваксинират. Много хора си отидоха през годината заради подценяване на епидемията. Продължават да вървят между хората фантасмагории и странни истории и се оказва, че човек трябва да препати, да премине през болница, за да види за какво става въпрос. Пак казвам – медицинският персонал е на предела си, а обслужва, освен нашата община, и общините Сатовча, Гърмен и Хаджидимово.

Как оцелява бизнесът в общината в тази критична ситуация?

– Трудно е и за представителите на бизнеса, особено за издръжката в хотелиерството и ресторантьорството. Проблем е заплащането на заетите в тези сектори. Общината освободи от наем наематели по времето, в което не работеха. Но и държавата трябва да помага.

На този фон въпросът за финансовата децентрализация на общините продължава да е водещ проблем.

– Това е проблем, за който БСП беше най- категорична в посланията си, постави го в програмните си документи, както и в преговорите. Никой друг не го е поставял толкова категорично като нас, а сега и други партии заговориха. Истината е, че без да се осигури необходимия финансов ресурс за общините, където са хората и където трябва да се решават проблемите, зависимостите ще продължат. Ще трябва да се молим по министерства и институции.

Националното сдружение на общините в България е предложило достатъчно открит механизъм, по който може да се реализира децентрализацията, но през последните десет години нищо не се направи в тази посока. Изключение са някои дребни средства, които се отпуснаха за близките до централната власт. Трябва да има нормално финансиране, за да може и лостовете да са в общините и да се решават проблемите на хората.

На местно ниво има достатъчно обществен контрол, кметовете се избират на четири години, така че, ако някъде възникне проблем, народът ще си каже думата. Общинските съвети също имат определени отговорности. Вероятно на някои места има изкривяване, но като цяло в общините стоят отговорни хора и трябва да се отнасят към тях с по-голямо доверие. Ако управляващите и общините работят в една посока, ще се случат чудеса в държавата.

Какви проекти успя да реализира общината за 2021 г.?

– Годината беше трудна, с много необичайни проблеми, но приключи с надежда, че сме набрали достатъчно опит и ще се справим с предизвикателствата. Въпреки кризите, успяхме да решим някои важни проблеми за общината. Започнахме строителство на социални жилища и обновихме ученическия лагер, в който от години не беше правена инвестиция. За здравеопазването беше важно откриването на отделението по инвазивна кардиология в районната болница, която обслужва район със 70 000 население на четири общини. Там се ремонтира и вътрешното отделение, изгради се фотоволтаичен парк, с който да можем да спестим средства за електрическа енергия за болницата. За нея също така закупихме нов скенер и рентген.

По проект по Оперативната програма „Околна среда“ изградихме инсталация за разделно събиране и компостиране, което ни дава възможност за модерно третиране на отпадъците и намаляване на сметта, която ще се депонира в регионалното депо на града. Успяхме да сменим четири километра водопроводна мрежа на територията на общината.

Също така асфалтирахме улици в Мосомище, Брезница и други села от общината. Санирахме детската градина в Мосомище и започнахме цялостно обновяване на детската градина в Брезница.

Какви инвестиции предвиждате за тази година?

– Амбициите ни са свързани с няколко големи проекта в областта на инфраструктурата. Също така трябва да обновим Дома на културата по Оперативната програма „Региони в растеж“. Това е последният проект по нея и е сериозна инвестиция, която ще създаде различна среда за културното развитие на града.

Друг проект, за който има осигурени средства, е за изграждане на околовръстен път и кръгово движение в града, с които ще се освободим от сериозен трафик. Предвиждаме да кандидатстваме по проект „Красива България“ за обновяване на детската ясла. Разчитаме на целеви средства за асфалтиране на улици в града и селата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене