Марияна Шехова-Канелова: Повечето хора се опитват да стъпват на статуквото на старото, а всичко ново ги утежнява и ги затормозява

Често се случва Топ Преса е единствената медия поканена да отразява събития и мероприятия в Югозапада. Имаме честта и удоволствието да ви представим едно такова събитие случило се съвсем наскоро. Минути след приключване на тържеството се срещам с гл. ас. д-р. Марияна Шехова-Канелова, за да ни разкаже нещо повече.

Представете се на нашите читатели…

– Името ми е Марияна Шехова-Канелова от 2004 година съм преподавател в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Тогава тръгна и магистърската програма. Доктор съм по „Управление на образованието“, занимавам се изцяло с програмата. Преподавам и в „Педагогика“ , но по принцип съм в магистърската програма „Управление на образованието“.

Какво е това събитие тук, на което Топ Преса е единствената медия поканена да го отрази?

– Това е магистърска програма „Образователен мениджмънт“. Тя съществува в Югозападен университет „Неофит Рилски“ на база на холандска такава програма. Тя беше първата магистърска програма в ЮЗУ, магистърска програма образователен мениджмънт. Това, което екипа на Топ Преса видя е една практическа задача, която в практикува работа в екип на практика. Трябва да покаже какви управленски умения имат и дали могат да се справят. Демонстрират дали могат да организират различни събития и тържества. Това си е тяхна идея да се провежда извън университета. Там им премина същинската изпитна част. Разработиха различни тренинги, различни задачи, част от които демонстрираха преди малко.

Какво е „Образователен мениджмънт“?

– „Образователен мениджмънт“ е една от първите от 250 магистърски програми в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, която е лицензирана международно… след нея няма друга такава. Изтече тази международна акридитация, имаме над 350 магистри в цяла България, завършили „Образователен мениджмънт“, което е една много престижна специалност. Има много висока акридитационна оценка има 9,2 Единствено, като магистърска програма, тя е отделно на направлението „Педагогика“ теория и „Управление на образованието“ и трудно се утвърждава. Борбата е много сериозна, между другите университети. Като магистърска програма е една от водещите магистърски програми в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Много директори на средно образователните училища и на професионалните гимназии в Благоевград са завършили тази програма. Няма да ги изброявам, но са почти всички.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене