Родното лозарство е в тежко състояние заради ниски изкупни цени

„Тежка е ситуацията на българското лозарство – съобщи председателят на Сдружението на българските лозарите д-р Петьо Бошнаков в интервю за национална медия. От една страна са трудностите при реализацията на продукцията поради ниските изкупни цени. „Имаме почти двоен спад на изкупната му цена. Реално работим на загуба”, пояснява д-р Бошнаков.
От друга страна е проблемът с липсата на възможност за закупуване на земеделска техника чрез европейски помощи. „Имаме достъп до една-единствена програма на Европейския съюз, но парите са крайно недостатъчни и се отнасят по-скоро до инвестиции, но не и за текущо производство“, поясни д-р Бошнаков.
Трето, преките разходи за отглеждането на културата са скочили драстично през последните години.
И четвърто, сушата в последните седмици се отразява и нанася поражения. За пример се дава Югозападна България, където някои от чепките, върху които се държи самият грозд, започнаха да съхнат заради липса на дъжд и високите температури.

Сега лозарите полагат всички усилия, за да опазят реколтата си, в това число и с търсене на подкрепа от държавата.

„В момента земеделците се молят единствено за дъжд, за да се оправдаят надеждите им за добра година“, коментира и директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев. Неговата прогноза , като цяло за страната, е , че тази есен реколтата от грозде ще нарасне с 20-30% в сравнение с миналогодишната.
Лозята, от които се очаква да се роди гроздето, са разположени на 60 162 хектара.

Тазгодишната реколта вино ще бъда пласирана на традиционните пазари преди избухването на Covid-19 с изключение на китайския. „Наблюдава се интензитет на поръчките за единайсет африкански държави – добавя Красимир Коев. – Русия също има заявки за български вина. Най-голямото количество е предназначено за страните от Централна и Западна Европа.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене