24 май в Неврокопско през годините

Училищните настоятели в Неврокоп съобщават в дописка до в. “Македония” от 3 юни 1867 г. за празнуването деня на св. св. Кирил и Методий. // Извори за българската етнография. Т.1. София, 1992, 366.
Неврокоп, май 18, 1867
Само това Ви явяваме, че захванахме вече по собственийт си язик да священодействуваме в черквата ни. Начало сторихме в Неделята на мироносците: всички мали и големи чувствуваха искренна и сърдечна радост, която ся изобразяваше на лицата им живописно весела. Колкото до празнуванието на нашите съплеменници и съотечественици бл[ъгарските] просв.[етители] Кирил и Методий, ся празнува най-тържественно и най-великолепно ся извърши службата им по матернийт ни язик от четирима священика в черковата ни Успение Пре.[светия] Бог.[ородици]. След отпусът, заедно със священиците, облечени в одеждите си, всичкийт народ ся качи в училището, гдето стана водосвет, след това учителът ни г-н Тома Попович /26/ приказва едно кратко словце, на което съдържанието беше взаимна искрена любов да съществуват помежду ни, ако желаем напредванието на народностът ни.
Учил.[ищни] надзиратели
Македония 1, № 27, 3 юни 1867.
Честит празник на Св.Равноапостолни Методий и Кирил със снимките, свързани с просветните и културни традиции в гр. Неврокоп и в периода 1926-1939 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене