Благоевградският цар на виното: Нищо не остана от гроздето! Дъждовете удавиха реколтата.

Здраве да е, въздиша Славчо Тренчев. „Нищо не остана от гроздето! Дъждовете удавиха реколтата. Здраве да е, това е важното.“

Това сподели  Царят на виното Славчо Тренчев. През 2020-а мъжът от Благоевград грабна специалната титла в съревнование с винопроизводители от целия район с букет червено вино, в което е включил основно мерло, както и каберне и памид. Тази година обаче мана след обилните дъждове покоси лозовите масиви в целия Пирински край и съсипа труда на много стопани, сред които е и Славчо.

 

 

Гроздоберът за стопаните този септември няма да им достави същото удоволствие. Вместо да се радват на обилни количества плод, каквато е практиката в традиционния винарски край, сега лозарите са изправени пред последиците от климатичните промени.

Основната причина за скапване на реколтата са напоителните пролетни дъждове, последвани от рекордно голямата лятна жега. Макар и мнозина стопани да успяваха да се справят със сезонните болести по лозовите масиви, тези климатични фактори се оказват решаващи за лошата реколта тази година.

Очакванията за валежи през юли и август, които да спасят положението, не се сбъднаха за местните стопани. Вместо това огромната влажност и непоносимите горещини на юг казаха тежката си дума и септември се оказва изключително неблагоприятен за реколтата.

 

 

Адските жеги удариха и лозарите с капково напояване. При нормални за Пиринско температури от над 40 градуса през лятото не овлажнява достатъчно, освен ако системата не работи непрекъснато, но тогава се появява проблем с водоизточниците.

Царят на виното е обзаведен със специално 50-литрово буре с майсторска дърворезба. То е подарък за победата в надпреварата миналата година. И тази есен Славчо трябваше да го напълни с вино от новата реколта, но това остава под въпрос.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене