Наградиха победителите в категория „Ефективно управление на европроекти“ Кметовете на Елена, Свищов и Благоевград получиха призовете от Джордж Кремлис

Наградиха победителите в категорията „Ефективно управление на европроекти“. И по този показател отличените градоначалници са трима – по един за малка, средна и голяма община.

Наградата на победителите в тази категория връчи Джордж Кремлис, ръководител на ГД „Околна среда“ към Европейската комисия. „За мен е чест, че тази вечер съм на тази церемония, за да отлича кметовете, които постигнаха изключителни резултати в усвояването и разпределянето на евросредства. Предназначението на финансирането от Европейския съюз е от изключително значение за кохезията на българските общини. Ролята на кметовете в това дело е ключова, за да бъдат правилно да разпределят всички финанси. Всички в Европейската комисия работим с всички усилия, за да могат да бъдат разработени различни програми за подпомагаме държававите членки. Това, разбира се означава и отпускане на повече средства, с които да развиваме България“, заяви Кремлис.

Победителят в категория за общини с население под 20 хил. души е Дилян Млъзев, кмет на град Елена, област Велико Търново.

„Усилията, които положихме с моя екип през този мандат са видими. Успяхме да привлечем много евросредства в различни сфери, в които развиваме град Елена. Пожелавам на всички кметове успешно финализиране на проектите и на мандата. Пожелавам си да има повече подобни събития, като конкурса „Кмет на годината”, за да можем да се събираме всички заедно и да обменяме опит”, заяви той.

В същата категория, но сред номинираните общини а население между 20 и 50 хил. души , най-много гласове е събрал, кмет на община Свищов, област Велико Търново.

„За мен е голяма чест да получа тази награда. Привличането на европари е една изключителна алтернатива за развиване на българските общини. Благодаря на своите съграждани за съдействието. Заедно показахме, че обединени можем да постигнем много за града”, каза Станислав Благов при връчването на наградата.

Сред най-големите общини, в които населението е над 50 хил. души, от номинираните в категорията „Ефективно управление на европроекти”, се отличи кметът на община Благоевград – г-н Атанас Камбитов.

„Благодаря за наградата, приемам я като оценка за работата на екипа на община Благоевград. Колкото и да е успешен един кмет, той не може да постигне това без подкрепата на своя екип. Община Благоевхград завърши всички европриекти, които стартирахме. Подписани са над 150 договора между жителите на града, общината, министерството и банката”. Всичко това нямаше как да се случи без подкрепата на гражданите”, каза от сцената на хотел „Маринела” кметът на Благоевград.

Преди да бъдат обявени отличилите се кметове в следващата категория, думата взе Джордж Кремлис. От сцената той предложи на евродепутатът Андрей Ковачев да изпрати тримата кметове, които успешно са реализирали проектите, финансирани от Европа в Брюксел, за да разкажат за своите успехи там.

На официалната церемония присъстват министрите на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова, на земеделието и храните Десислава Танева, на туризма Николина Ангелкова, ръководителят в ГД „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис, депутатът от Европейския парламент и член на председателството на Европейския парламент – Андрей Ковачев, депутатът от Европейския парламент и член на Комитета по регионалното развитие – Андрей Новаков. / KMETA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене