Подробен видео репортаж от днешните протеста на циганите в Гърмен

Около 500 роми от кв. „Кремиковци“ в Гърмен с национални знамена, тъпани и викове „Оставка“ излязоха на мирно шествие днес. Жандармерията и полицията обаче ги спряха.

Протестът на ромите, който не бе разрешен от кмета на Гърмен Минка Капитанова, е заради събарянето на незаконните им къщи.

Малко преди 11 ч. жителите на „Кремиковци“ се събраха пред евангелистката църква, като планът им бе да стигнат до площада в общинския център. На изхода на „Кремиковци“ обаче жандармеристи с щитове и полицаи преградиха пътя на шествие, в което участват и деца.

Протестиращите поискаха Минка Капитанова да дойде на място,

за да им даде обяснение за разрушаването на незаконните постройки. Те поискаха и нейната оставка.

До ескалация на напрежението не се стигна и около 11.30 ч. протестиращите роми тръгнаха обратно към квартала, след което блокираха кръстовището за село Марчево, кв. „Кремиковци“ и село Ковачевица, предаде БГНЕС.

Около 50 деца легнаха на кръстовището с викове „Искаме да учим“, макар че от 23 май нито едно дете от ромския квартал не е ходило на училище.

След това протестиращите символично погребаха законодателството на страната, предаде агенция „Фокус“. Те извадиха предварително приготвен ковчег, който хвърлиха на земята. На него беше написано „Законите на Република България“, като по думите на ромите по този начин символично са погребали законодателството на страната.

Ромите се заканиха, че ще протестират пред общината в Гърмен, и че очакват помощ от роми от цялата Благоевградска област и страната.

На фона на протеста в Гърмен върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и Варна, предаде Франс прес.

„Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване на тези хора“, се казва в комюнике на Хусейн.

Той отбелязва, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене