Кирил Петков впечатлен от Габриел: Не залоствам вратата за бъдещ кабинет

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В нейно лице разпознах човек, който беше дошъл да води истински разговор, посочи той

Влицето на Мария Габриел разпознах човек, който беше дошъл да води истински разговор, а не само да чуе „не“ от нас. По време на срещата аз си мислех колко ужасно би било следващите 4 г. да имаме управление ГЕРБ-ДПС-БСП, заяви съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков пред bTV.

„Затова не залостих вратата излизайки от тази среща, а казах искам да поговоря с всичките ни органи. Имаме ясно решение, но преди да кажем твърдо „не“ искам да събера всички да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройна коалиция, която не вярваме, че ще изпълни задачите, които поставяме в нашия план за България. И това, което е важно, е, че някои от отговорите ни й харесаха на Габриел“.
Ще направим първо изпълнителен съвет на „Продължаваме промяната“, после национален съвет, после ще направим коалиционен съвет, обясни той.

По думите му кандидатът на ГЕРБ Мария Габриел е направила нещо различно от очакваното от ПП-ДБ – давала е отговор на въпросите им и това им е направило много добро впечатления.

„Аз видях, че от другата страна, в нейно лице, всички я обвиняваме, че от 2005-та година не е била в България, няма никакъв опит, но може би точно затова имаше някакво европейско поведение“, посочи Петков. По думите му има пълно съгласие с тезите на Мария Габриел за военната помощ за Украйна, за приемането на Истанбулската конвенция, въпросът за Еврозоната – „това са истинските въпроси, по които една такава дискусия трябва да стане“.

Първа реална стъпка към малко доверие е, ако ГЕРБ-СДС подкрепят наш председател на правната комисия, коментира Петков.

По темата за евентуалната смяна на главния прокурор Петков каза, че нещата трябва да се случат по институционален начин, „но най- голямата бухалка в държавата, когато се държи от неясни фигури на преден план, ние оставаме с превзета държава“.

„Частно да си кажа, не смятам, че има шанс да покрепим правителство на ГЕРБ, но не казвам „не“, отивам да обсъждаме в Изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, 65 глави мислят по-добре от една“, заяви лидерът.

След края на срещата в петък следобед лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов препоръча на ПП-ДБ да преспят и да решат днес дали ще ги подкрепят.

Ако не им кажат, още днес ГЕРБ започват разговори с ДПС, БСП и ИТН.

Красимир Ангелов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене