КНСБ подкрепя идеята работодатели да продават имущество, за да изплатят заплати

Чавдар Христов

Подкрепям идеята работодателите да плащат неизплатени заплати като продават личните си къщи и коли. Това заяви пред Нова тв Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

По думите на Снежана Славчева, която е директор „Индустриални отношения“ в Българската стопанска камара (БСК) в законопроекта има доста несъвършенства. „Действащата норма в Кодекса на труда е достатъчна гаранция за работника“, каза тя.

„Безспорно трябва да има някаква защита, но сме против внесения законопроект“, категорична беше Славчева. Според нея това ще създаде сблъсък между Кодекса на труда и Търговския закон.

Финансовият експерт Мика Зайкова заяви, че години наред законодателят не мисли как да рационализира частта за несъстоятелността.

„Защото това е оздравителна процедура, а у нас тя звучи ликвидационно“, каза Зайкова.

Според нея трябва да има механизъм, който да позволява имуществото на собствениците на фирмите да бъде продадено, за да се изплатят заплатите на работниците. „Идеята може би звучи екзотично, но тя е правилна“, каза Зайкова.

„Неизплатените заплатаи са за около 60-80 мил. лева месечно, показва системата на ГИД“, каза Христов и добави, че това е трайна тенденция.

Снежана Славчева пък отговори, че тази задлъжнялост към работниците е защото държавата не се разплаща с фирмите. „Работникът не е второ качество кредитор“, каза от своя страна Зайкова, цитирана от „24часа“.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене