Областният управител Стоян Христов: Жителите на Сандански да се запознаят с аргументите за решението ми за парка

Основният аргумент за връщане решението на Общинския съвет в Сандански за парк „Свети Врач“ е, че абсолютно незаконно и нелогично в самия Подробен устройствен план е включен имот публична държавна собственост, а това е именно река Санданска Бистрица. Не може имот, който е публична държавна собственост, да бъде включен в урогулиран поземлен имот в урбанизираната част на Сандански, заяви за Радио Благоевград Стоян Христов, областен управител на Благоевград.

Той припомни, че същият аргумент е използвал и министърът на околната среда и водите в писмо до Община Сандански, в което указва, че река не може да бъде включена в чертите на парка.

„И с оглед защитата на държавната собственост връщаме за преразглеждане на сесия решението на съветниците“, подчерта Христов.

Според него Общинският съвет може да отмени своето решение, с което одобрява Подробния устройствен план, да върне документа на фирмата, която го е изготвила, за отстраняване на нередностите и след това да го внесе за ново разглеждане.

„Бих призовал жителите на Сандански, преди да предприемат каквито и да е крайни действия, да се запознаят с аргументите за връщане на решението. С незаконни действия нама как да бъде защитен обществения интерес. Още повече, че и сега съществуващите паркови зони имат одобрен и влязъл в сила ПУП“, допълни областният управител.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене