Сийка Милева огласи много тревожна тенденция за бандитите ВИДЕО

За 9-месечен период на 2022 г. са новообразувани едва 51 досъдебни производства по това направление

„Налице е тревожна тенденция за чувствителен спад в постигнатите резултати с борбата с организираната престъпност.

Този спад според нас се дължи на закриването на специализираната прокуратура, доказала своята ефективност в борбата с организираната престъпност. За 9-месечен период на 2022 г. са новообразувани едва 51 досъдебни производства по това направление“.

Това заяви на брифинг относно досъдебните производства и образуваните дела за каналджийство говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„За периода от 2019 до края на 2022 г. прокуратурата на Република България отчита драстично увеличение на делата образувани за престъпления за т.нар. каналджийство. През 2019 новообразуваните дела са 670, през 2021 – 1773, а през 2022 броят на делата 2626. За отчетения период се наблюдава и увеличение на броя на внесените обвинителни актове“, добави тя.

Тя посочи, че разкриването на престъпления е от компетентността на органите на МВР и на службите за сигурност, които при установяване на данни за престъпление, следва да уведомят прокуратурата.

„В тази връзка очакваме компетентните институции да предприемат незабавни действия по разкриването на организиране престъпни групи, занимаващи се с каналджийство“, призова Милева.

На въпрос относно задържания бивш граничен полицай Валентин Христов, който беше задържан в Гърция заради смъртта на 18 нелегални мигранти в изоставен камион край Локорско, тя посочи:

„Той е заявил своето съгласие да бъде предаден на българските съдебни власти. Изпратихме незабавно превод на гръцки език на европейската заповед за арест и се надяваме той да бъде доведен пред българския съд. До окончателното произнасяне на съда той ще бъде под арест в Гърция“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене