Лавина от оставки на общински съветници в Благоевград

Лавина от оставки на общински съветници в Благоевград се очаква преди местните избори догодина. Причината е, че вече 6 от тях са санкционирани от Антикорупционната комисия заради конфликт на интереси и ако искат да се кандидатират на вота през 2023 година, трябва да напуснат сегашните си постове преди да обявят окончателните решения по делата им във ВАС. Ако обаче това се слуи, по закон те нямат право да се явяват на избори за период от една година.

Глобени за конфликт на интереси са социалистите Гергана Янчева, Владимир Пандев, Бисер Стойчев, Красимир Роячки от ГЕРБ, Христо Ковачки, Валентина Шаркова. Те са атакували наложените глоби. Разследване има и срещу председателя на ОбС Радослав Тасков.

С рекордна санкция за конфликт на интереси от 41 375 лева е най-възрастният в ОбС – Христо Ковачки. Той е наказан, защото е гласувал за освобождаване от месечна такса по време на пандемията на градската баня, водена по документи на сестра му Роза.

За гласуване в полза на работодателя си – Георги Тозев, е глобена и съветничката Валентина Шаркова. Материалната й облага е в размер на 100 466 лева. Парите се отнемат в полза на държавата.

Глоба в размер на 5000 лева и на червения съветник Владимир Пандев. Гласувал е в нарушение за годишния отчет и баланс на общинската белодробна болница. Той работи там.

5000 лева глоба трябва да плати и съветникът Бисер Стойчев. Той е гласувал в конфликт на частни интереси за изграждане на жилищна сграда.

Мястото си в ОбС-Благоевград вероятно ще загубят социалистката Гергана Янчева и съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки. Двама също вдигали ръце за намаляване на наеми в търговски обекти и заведения, ползвани от свекървата на Янчева и от тъщата на Роячки.

Очаква се съветниците да посочат като мотиви за овакантяване на постовете си лични причини.

kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене