Андрей Гюров: Ще предложим правителство на малцинството

„Ще отидем на срещата с ГЕРБ със заявките, които сме дали на нашите избиратели, а те са да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ и да разговаряме за проблемите, които стоят пред българските граждани, които ние сме формулирали в 16 мерки. Мястото на разговорите е точно в парламента, ясно и прозрачно – пред очите на българските граждани. … Няма нищо задкулисно в тези договорки и никакво външно участие на контактни групи. Тази среща беше договорена между Десислава Атанасова и мен, като председатели на двете парламентарни групи“.

Това зави пред БНР председателят на ПГ на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров и категорично посочи, че върху него или върху ПГ на ПП не е имало външен натиск, за да се случи тази среща с ГЕРБ.

Той подчерта, че въпросите, които трябва да се обсъждат, са за дневния ред на Народното събрание в следващите дни и месеци:

„Това няма да е разговор за подкрепа на правителство или на мандат, а говорим относно политики, които трябва да се следват, за да могат да бъдат решени проблемите на българските граждани“.

Не е възможно ПП да промени досегашната си заявка, че няма да управлява с ГЕРБ и ще бъде контрапункт на модела, въведен с тяхното управление, категоричен беше Андрей Гюров.

По думите му, когато вторият мандат бъде връчен на ПП, ще предложат вариант, скрепен от политиките, подкрепяна от ПП и с персонален състав, базиран на тези политики:

„Ще очакваме останалите партии да изкажат мнението си дали биха подкрепили такъв мандат, но не в коалиционен формат. Това би било най-вероятно формат на правителство на малцинството. … Ще направим консултации в НС и на базата на това ще решим дали ще бъде изпълнен втория мандат“.

„Няма разцепление в партията, нормално е да има различно мнение. В случая с Ф-16 имаше различни съображение по какъв начин да бъде скрепено в договора за доставката на вторите 8 изтребителя, че ние няма да купуваме самолети на картинка, а ще правим плащания едва след като видим доставка по първия договор. Имаше различия, но ние знаехме, че това няма да попречи на сключването на договора и на ангажимента, който е поет за модернизиране на армията“, коментира председателят на ПГ на ПП.

Относно бюджета за 2023 г. Гюров изказа мнение, че служебното правителство е в нарушение на закона, защото не са внесли проект до 31 октомври и заяви, че ПП призовава служебният финансов министър да внесе проектобюджет за следващата година.

„Запазване на фискалната дисциплина, за да не бъде нарушен приоритетът приемане на еврото от 1 януари 2024 г.“, подчерта Гюров и добави, че ПП ще окаже всякаква възможна политическа подкрепа, за да не се отклонява страната от пътя към влизане в еврозоната.

Отлагането на приемането на еврото не става по желание, а според постигане на технически критерии, обясни той и подчерта, че политизирането на тези въпроси е търсене на дестабилизация на страната и опит тя да бъде държавна в периферията на ЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене