Николай Бошкилов: Има риск от производител на вино страната ни да стане само консуматор и вносител!

Лозарството в страната ни отдавна е занемарено от държавата и не получава адекватна подкрепа. Има сериозен риск България от един от най-големите производители на грозде и вино да стане само консуматор и вносител на тези продукти. Това заяви днес, когато се провежда национален протест на Националното сдружение на българските лозари, собственикът на Винарска изба „Вини-Бошкилов” – Николай Бошкилов. Причините за протестните действия са липса на прозрачност в работата на Министерството на земеделието, отсъствие на политики и визия за оцеляването на българското лозарство, липсата на защита от страна на държавата на родното грозде от вносната продукция от страни, които субсидират този бранш.

Не е тайна, че тенденцията за намаляване на насаждениято от лози у нас не спира след 1989 година. Преди демократичните промени е имало около 2 милиона хектара лозя, а в момента са не повече от 180 000 хектара, което е над 10 пъти по-малко.

„Секторът е в много тежка ситуация – поскъпнаха торове, препарати, работни заплати. Повечето винарски изби си имат свои насаждения. Но е трудно с реализацията на пазара на продукцията ни. Принудени сме да се борим с вина от страни, където се дават много повече субсидии на винарите. В държави като Австралия и Аржентина се подпомагат допълнително тези, които изнасят вино. Така няма как цените на нашите вина да са конкурентоспособни на чуждите марки. Не бива повече всеки да се спасява сам у нас, а Министерството на земеделието да прояви далновидност“, твърди Бошкилов. Според него трябва да се приемат правила, които да защитят родното производство, защото по нашите земи от хилядолетия се садят лозя и се прави вино. В противен случай има опасност страната ни да загуби и този отрасъл, който изнемогва в момента.        

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене