Кметът Владимир Москов пред вестник „Дума“: БСП трябва да се освободи от двуличието и кариеризма

Новите депутати е нужно да дадат нова надежда, защото е необходимо съгласие за излизане от кризата, казва кметът на Гоце Делчев и зам.-председател на социалистическата партия

Интервю на Деси ВЕЛЕВА

ВЛАДИМИР МОСКОВ е роден на 23 януари 1960 г. в Гоце Делчев. Магистър по педагогика, с редица обучения и специализации по въпроси на ЕС, местното самоуправление и местното икономическо развитие. От 1995 г. досега е кмет на община Гоце Делчев. Член е на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България. Член е на Изпълнителното бюро на БСП, зам.-председател по местното самоуправление.

Г-н Москов, преди дни чествахте 110 години от Освобождението на Гоце Делчев. Какъв град е днес той?

– Град, който е обичан от хората. За всички нас, които сме родени тук, това е „Градът“, независимо в коя точка на света живеем. Знаем своята история, гордеем се с нея и с това, което сме постигнали. Стремим се да я съхраняваме и предаваме за бъдещите поколения.

Едно от най-важните неща за Гоце Делчев е големият местен патриотизъм и чувството за принадлежност на хората, които са родом от тук. Когато си се родил в този град, независимо къде живееш и как си се реализирал в живота, винаги с готовност подаваш ръка на свой съгражданин. Това е безценно качество, което притежават хората тук. Градът се развива добре, жив е, има много млади хора, които са избрали да живеят тук със семействата си.

В момента хората се обезпокоени от нестабилната политическа обстановка и войната в Украйна, както навсякъде в страната. Искаме мир, стабилност по отношение на икономиката и политиката, както в страната, така и в Европа и света.

Как общината ще посрещне зимата в условията на енергийната криза?

– Обезпокоени сме от високите цени на горивата, електроенергията и газа. Около 90 на сто от детските градини и училищата, както и от институциите в града, се отопляват на газ. Надяваме се на компенсации от държавата. Обслужването на комуналната сфера и другите дейности на общината и свързаното с това рязко повишаване на цените на горивата изисква задължителни компенсации.

Полагаме усилия да сме в помощ на хората, за да преминем през зимата по-леко и без последствия. Фирмите и предприятията също имат големи проблеми и затруднения заради енергийната криза. Затова трябва да се почувства по-сериозно намесата на държавата в подпомагането им.

Дойде ли най-накрая моментът за финансова децентрализация на общините и каква конкретно трябва да бъде първата стъпка в тази насока?

– За съжаление, все още нищо не е дошло. Говорят се само приказки за децентрализация на общините, но реално няма нищо, няма и перспектива. Тази цялостна, не само финансова, децентрализация ще помогне много на хората от общините и ще намали значително бюрокрацията. Държавата ще бъде по-близо до хората с услугите, които предоставя. Общините ще разполагат с повече пари, за да решават всекидневните проблеми на гражданите.

Първата стъпка, за да стане това, е част от данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, както предлага БСП. Има и конкретни предложения от Националното сдружение на общините, които през годините многократно са дискутирани и внасяни за разглеждане, но се прехвърлят от правителство на правителство без резултат.

Представители на местната власт из страната сигнализират за продължаващи уволнения и смени на кадри на социалистите в сферите на земеделието, на горските стопанства. Как стоят нещата във вашия район?

– Да, при нас нещата стоят по същия начин. Сменят се кадри на БСП и на тяхно място се поставят кадри на ГЕРБ. По-притеснителното е, че се освобождават почтени, честни, опитни хора, които са професионалисти в своята област. На тяхно място се връщат кадри със съмнителна репутация сред обществото. И когато това го прави министър, който е член на БСП, просто е ненормално. Пълно безумие! Изключително обезпокоително е, че никой не казва защо и поради каква причина се прави всичко това. Смените се извършват без принципи и логика, а това води до голямо недоволство от страна на местните хора и съмнения за договорки.

Започва нов политически сезон, какво очаквате от депутатите в Народното събрание?

– Всички ние очакваме от тях да намерят изход от политическата криза, в която е изпаднала страната ни. Това е крайно наложително, защото трябва да се успокои държавата и обществото и да започнат да се решават ежедневните проблеми на хората, които това очакват от своите народни избраници. Очакванията на всички са новите депутати да дадат нова надежда, защото е нужно съгласие за излизане от кризата. Нека да не забравяме, че от най-трудните моменти се излиза само с общи усилия и сплотеност. Това ни е нужно сега. Уморихме се от разделение, нужно ни е обединение.

Смятам, че в този процес БСП трябва да има ключова роля въпреки резултата, който получи на изборите. През годините ние сме доказвали, че сме диалогична и толерантна партия, затова трябва да се положат необходимите усилия в този момент. Необходими са прагматични решения, а не идеологически.

Предстои и конгрес на БСП с приемане на нова програма и нова лява политика. Говори се и за организационна реформа. Какво трябва да се направи за подсилване на позициите на партията?

– Партията трябва да се освободи от двуличието и кариеризма в лошия смисъл на думата. Трябва да се освободи и от тези вътрешни хора, които целенасочено саботират БСП. Това е крайно наложително, за да можем да сме единни в отстояването на своите идеали и политики като партия.

Нужно е също БСП да се отвори към обществото и да излезе от тяснопартийната си обвивка. Да привлече хора, които са готови да развиват и изпълняват политики, с които да се даде надежда и сигурност на работещите, интелигенцията, на младите, на бедните.

Трябва веднъж завинаги да се разграничим от грешките в миналото, като си вземем и съответните поуки от тях. Задължително е да се каже хубавото, което е направено и постигнато, но да се посочат и грешките. Много от хората, които са ги допуснали, не са при нас вече, но въпреки това, ние – БСП, все сме лошите и носим товара на миналото. Някои от нещата може да се регулират в новата програма.

По отношение на организационната реформа – трябва да се опрости Устава на партията. Много важно е да бъде ясно регламентирано, че хора, които работят по време на избори за други партии, нямат място в БСП. Същото се отнася и за наши членове, които приемат постове и работа за други партии, без съгласието на партийните органи.

Според мен е важно да включим в подготовката на програмата представители на научните среди, за да бъде тя максимално точна и всеобхватна. Важно е също да ползваме опита на социалистическите партии в ЕС, които са в управлението на своите страни.

Моето мнение е, че програмата ни трябва да бъде кратка и конкретна, насочена към хората. В нейното разработване трябва да се включат активно и партийните ни лидери през годините, които също имат много ценен опит.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене