Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов в ексклузивно интервю пред югозападния таблоид: Лидери сме по енергийна ефективност!

 

Силвия СТОЯНОВА

ВИЗИТКА

Атанас Камбитов е роден на 30 април 1967 г. в Благо­евград. Завършва медицина, има и магистърска степен по „Стопанско управление“. През 90-те започва да раз­вива собствен бизнес и се занимава с това в продълже­ние на 12 години. През 2007 г. става общински съветник от ПП ГЕРБ в Благоевград. На парламентарния вот през 2009-а е избран за депутат. През 2011 г. е кандидат-кмет на Благоевград. След първи тур на местните избори се явява на балотаж и печели с 60,18%. На местните избори през октомври 2015 г. е пре­избран за кмет на общината още на първи тур с 58.03 % от гласовете на избирателите. От 2014-а Атанас Камбитов е председател на Сдружението на Югозападните общини. Се­меен, баща на три деца.

Община Благоевград е подала в края на миналата година в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната сре­да (ПУДООС) документите, с които кандидатства за отпус­кане на необходимия финан­сов ресурс за изграждане на регионално депо за твърди битови отпадъци в село Бу­чино край Благоевград. Това съобщи в интервю за „Стро­ителство Имоти” кметът на общината Атанас Камбитов като една от добрите новини, с които започва 2016-а за об­щината.

– Г-н Камбитов, дойде ли моментът да започне реа­лизацията на проекта за ре­гионалното депо за твърди битови отпадъци край Бучи­но, който по една или друга причина се забави?

– Документите са внесени и приети в ПУДOОС и са в ход процедурите за практи­ческата реализация на този много важен за общината проект. Нашето желание е до месец – месец и половина да сме наясно с всички усло­вия на финансиращия орган и максимално бързо да се избере изпълнител, за да бъде изградено депото до юни-юли месец 2016 г. Размерът на сред­ствата е близо 14 800 000 лева. Те ще бъдат из­ползвани за изграждане на външни връзки и при­емна зона с нуж­ната ин­фра­струк­тура, сгради и съ­оръжения, за почиства­не на терена от старите отпадъци, за изгражда­не на зони за депо­ниране с клет­ки, за упра­вле­ние, кон­трол и мониторинг на во­дите, както и за корекция на Бучин­ското дере. Депото ще преработва отпа­дъците на пет общини: Благоевград, Симит­ли, Рила, Кочерино­во и Бобошево.

– А какъв ще бъде ефек­тът от из­граждането на депото?

– С изграждането на реги­оналната система за упра­вление на отпадъци в срок ще отпаднат санкциите за общината, която ще може да се възползва и от мерките за компостиране. Откакто има строително разрешение, санкциите, които плащаме, са намалени наполовина. Общият проект включва две клетки, довеждаща и об­служваща инфраструктура, сепарираща и компостираща инсталация, както и пре­чиствателна станция. Ще бъде изградена и артерия, която ще свързва депото с главен път Е-79, като по този начин ще бъде избегнато премина­ването на сметоиз­возващи­те маши­ни през насе­лените места.

– Как­во се случва с Плана за интегрирано градско раз­витие, който също е много важен за Благоевград?

– Той също е готов. На­дяваме се в него да бъде включен и да се реализи­ра с европейски средства и проектът за изграждане на подлез при благоевградския квартал „Грамада”. Негова­та стойност е около 2.5 млн. лева.

– Градът си спечели сла­вата на пионер и отличник в изпълнението на Национал­ната програма за енергийна ефективност на многофа­милни жилищни сгради. На какъв етапе е нейната реализация?

– Обявени са нови две процедури за изпълнение­то на още 49 договора по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на обща стойност 66 млн. лева. По тази програма, без излишно самочувствие, може да се каже, че Благоев­град е един от лидерите. За четвърти път са в ход проце­дури за изпълнение на стро­ително-монтажни работи. До края на януари се очаква да бъдат осъществени проце­дурите по още 37 договора, а до края на февруари – и по останалите от общо 125 договора, сключени меж­ду общината, сдружения на собствениците, банка и дър­жавата, в лицето на област­ния управител, за да започне тяхната реализация. Общият ресурс, който трябва да се ус­вои в общината по тази про­грама до края на годината, е между 160 и 180 млн. лева, а разчетите са направени така, че на 15 август, за празника Богородица, всички догово­ри в града да са изпълнени и Благоевград да има съвсем нов облик. Сега на дневен ред идва разяснителната и подготвителната работа за включване в програмата за саниране и на собствениците на по-малки тухлени сгради.

– Ще има ли скоро Благо­евград ново високотехноло­гично и икономично улично осветление, за което общи­ната също има проект?

– От 7 януари в ход е из­пълнението на проекта за обновяване на уличното ос­ветление и Благоевград ще има скоро модерно, иконо­мично и „интелигентно” улич­но осветление. Надявам се до два-три месеца централ­ната градска част и основни­те пътни артерии да бъдат с ново, модерно високотехно­логично ЛЕД-осветление. Ин­вестицията ще се изплаща с икономисаните средства от намалената консумация на електри­чество. За­почнатото обновление ще продължи с проект, фи­нансиран по Оперативна програма „Ре­гиони в рас­теж”, така че целият град, с парковите зони и села­та да бъдат след време с ново улично осветление. В момента се подготвят три варианта за цвета на осветителни­те тела – бял, бронзов и син.

– Споменахте, че инвес­тицията ще се изплаща със спестените от намаленото потребление средства. За какви средства става въ­прос?

– Около 1 870 000 лева ще струва първият етап от про­екта. За целта е теглен крат­косрочен заем от Общинска банка, който ще се трансфор­мира в дългосрочен. Заемът ще се изплаща от общината с икономисаните средства от намаленото потребление на електроенергия. Това е мно­го изгоден за нас механизъм. Имаме точен разчет за ико­номиите на месец. Годишно, ако не ме лъже паметта, те са около 120 000 лева. Освен че е нискоразходно, ЛЕД-освет­лението е и „интелигентно”, ще може да се ползва с раз­личен интензитет в различ­ни часове според необходи­мостта. То ще е свързано и с т. нар. команден център, като на всеки електрически стълб ще има GPS-устройство. Така във всеки един момент ще се знае всяка лампа колко потребява, дали е в ред и ако има проблем, веднага ще се отстранява, без да се налага да се правят, както досега, обходи, за да се види в какво състояние са осветителните тела. Предвижда се необхо­димите за следващия етап на проекта 4.5 млн. лева да бъдат осигурени по Опера­тивната програма „Региони в растеж”, като част от общо 44 млн. лева, които община Благоевград се очаква да по­лучи по различните мерки на тази програма. Подобен про­ект покрива изискванията на мерките за енергийна ефек­тивност. Така ще се надгради направеното и ще се реали­зира пълният проект, който обхваща целия град, парко­вите зони и всички села в об­щината. Сега по Програмата за трансгранично сътрудни­чество с Македония ще се обнови осветлението на две или три села.

– А готова ли е общината с инвестиционните предложе­ния по оперативната програ­ма, за която стана дума?

– До 31 януари ще бъдат представени инвестиционни­те предложения на общината за финансиране по Опера­тивната програма „Региони в растеж” за тези 44 млн. лева. Когато бъдат одобрени, ще бъде даден ход и на проце­дурите за изпълнението им, което се очаква да започне през тази календарна годи­на.

– Присъствахте на първата тренировка на младите плув­ни надежди на Благоевград на новоизградения плувен басейн с олимпийски раз­мери, който бе открит преди седмица. Как ще се ползва това модерно съоръжение от спортисти и благоевград­чани?

– Съоръжението ще се из­ползва безплатно от плув­ните клубове в общината, а за посетители ще има билет със символична цена. Ние не търсим и не очакваме пе­чалба от басейна, приходите от билети няма да стигат за поддръжка на съоръжение­то, по-скоро за нас е важен социалният ефект. Новият басейн, който е с размери 50 на 25 метра, е трети по рода си в цялата страна. Тук е инсталирана компютър­на система, която регулира температурата на водата и я поддържа около 27 градуса, а температурата на въздуха е с 2 градуса по-висока. Освен това има специална система за почистване на съоръже­нието и резервоар с вмес­тимост 1000 куб. В закрития басейн, освен че ще се полз­ва от плувците и гражданите, ще се организират държавни първенства и международни състезания. Вече има заявен интерес да бъдем домакини на държавното лично отбор­но първенство по плуване „Весел делфин” през юни. Басейнът всъщност е част от новоизградения мултифунк­ционален спортен комплекс, разположен в двора на Осмо СОУ „Арсени Костенцев”. Ос­вен плувното съоръжение в комплекса има още фут­болно игрище с изкуствена настилка, два тенис корта и паркинг за автомобили. Ус­пяхме да го изградим с много усилия, въпреки трудностите при смяната на няколко пра­вителства през последните години. В крайна сметка това е поредното доказателство, че здравето на децата и раз­витието на спорта са сред ос­новните ни приоритети.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене