Пчеларят Николай Костадинов: Най-вкусният мед е след като цъфне акация

Николай Костадинов от с. Борово е второ поколение пчелар. Той наследява от своя дядо кошери с пчели, които е умножил до 100. Пчелинът му е един от най-хубавите в региона и се намира на слънчев склон в красива борова гора, където основната паша на пчелите са ароматните билки риган, мащерка, детелина и акациите на двата бряга на близката река. Неговият мед е изключително богат и търсен. Николай Костадинов произвежда по стара семейна рецепта и клеева тинктура, извлича пчелен прашец, пчелно млечице и восък. Всеки спечелен лев, той инвестира отново в пчелните семейства и въпреки трудностите продължава да развива биологичното пчеларство.

Как се създава толкова голям пчелин?

По принцип създаването на пчелин е свързано с много работа и отнема време, години. Малко по малко. Като изкарам някой лев от продадения мед, прашец и други пчелни продукти, купувам нови кошери. Реално не ми остава печалба, всичко инвестирам в пчелите.

Колко кошера наброява пчелинът Ви?

Сто. 50 кошера са от ново поколение полистеролни, а останалите са обикновени, дървени. Аз съм ги взел да направя експеримент кои са по-добри, полистеролните или дървените. Наблюденията ми са , че полистеролните кошери са по-добри, защото са по-леки, не се изкривяват. Дървените се раздуват от влагата.

В търговската мрежа има много имитиращи продукти, това как Ви се отразява?

От моя опит не мога да кажа , че се отразява на 100 процента. От тези кошери съм изкарал примерно 300 кг мед. Клиентите знаят, че е добър, макар че е по-скъп , но го разземат почти веднага. И си заявяват съответно за другата година мед. Има хора, които предпочитат по-евтиния мед.
Медът е различни видове, в зависимост от пашата, кой е най-хубавия?
За мен най-вкусния и който обичам най-много е медът след като цъфне акация. В този период пчелите събират прашец и от много билки, цветя. Този мед има един по-специфичен и приятен вкуса.

Има ли много проблеми пред пчеларите?

Проблеми има и то много. Има финансови, които демотивират голяма част от пчеларите. Другите са проблеми , свързани с некоректни търговци. Мога да ви дам личен пример какво се случи с моите пчели миналата година. Всичките 100 кошера бяха пълни с пчели. Отидох и си купих от фирма от Стара Загора ленти за акар, сръбски. Сложих ги и гледам, че на тия кошери много пчели отлитат. Беше странно, защото това беше в период, в който това нещо да го правят. Отворих един кошер и установявам, че всички пчели бяха отдолу на купка, мъртви. Отварям следващия…и така 70 кошера, загинали. Притесних се много. Звъннах на момчето, с което контактувам в този магазин, казах му какво се случва, и той видимо се притесни, явно и друг път се е случвало. Започнахме дълъг разговор по телефона и след като той малко се успокои ми каза :“Знам. Имало го е и друг път този проблем, обаче ние сме само търговци, ние сме дистрибутори на тази фирма, ние вече няма да предлагаме техните материали“. И ме посъветва да си търся правата в държавни институции. Попитах на едно място и от там ми казаха, че съм закъснял, че съм изпуснал срока, в който могат да установят причината за смъртта на пчелите. И сега започва да ги пълня наново.

Повечето пчелари са възрастни хора. Как гледат те на вас, по-младите?

По-старите пчелари мислят, че знаят абсолютно всичко. Те не четат за съвременното пчеларство, защото то се променя, било то в иновациите в кошерите ,пчелните рамки, самият начин на отглеждане на пчели, всичко се променя. Старите пчелари си знаят старите методи. Но какво да кажа, като цяло се радват, че има млади хора, които се занимават с това.

Какви са Вашите цели като млад човек-пчелар?

Ако трябва да съм откровен, съм демотивиран да се занимавам с пчели. Първо, защото е много трудно да съчетая грижите за пчелите с всички останали аспекти а живота ми.
Другото нещо е хората, никой не се съобразява с пчелите. Когато е активния сезон на пчелите, хората си пръскат дръвчетата. Човекът си го интересува неговото дърво да му роди плодове, не го интересува, че примерно ти искаш да гледаш пчели и че ти убива пчелите по този начин . Ние пчеларите се борим да направим силни кошери точно през пролетта. И точно тогава , когато започват да стават силни, те ходят по плодните дръвчета, а стопаните ги пръскат. По тази причина една голяма част от пчелните семейства намаляват броя на пчелите и така ние не можем да изкараме нищо.

Искате ли и Вашите синове да се занимават с пчеларство един ден и дали още сега го правят?

Бих искал. Но само като им кажа „Хайде да ходим на пчелите“ и двамата започват да се оплакват, че много жилели и реално не искат да идват тук. Купил съм им костюми, хубави, които ги предпазват напълно, но …мисля, че не е тяхното.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене