Как се подготвят за сън мечките в парка в Белица

Величка Тричкова е мениджър „Продажби, реклама и образование“ в Парка за танцуващи мечки край Белица. Той се простира на площ от 120 хиляди кв. м и на надморска височина от 1350 м. 

– Колко мечки живеят в парка?

– В момента имаме 19 мечки. Голяма част от тях са били танцуващи – това са мечките, които преди години сте виждали с гъдулари по селата и дори градовете. От 2007 година насам това официално е забранено. Освен тях вече спасяваме мечки от Сърбия, Албания, Хърватия, идващи от частни домове или от зоологически градини. Нашият парк се финансира от фондациите „Четири лапи“ и „Бриджит Бардо“. Много често хората сигнализират директно към нас. Ние правим много проучвания. Когато разберем, че дадена мечка живее в неподходящи условия, се опитваме да я спасим. Последната, която пристигна при нас, се казва Ива. Докарахме я едва преди няколко дни. На 6 години е. Живяла е в частен дом в Северна Македония.

– Как се приспособява в новия си дом?

– Все още е в карантинна част, отделена е сама. Целта е да се адаптира, да се почувства добре, да свикне с гледачите и новата обстановка. За нея това е напълно нов и по-хубав живот. Новодомката ще остане за 30 дни в карантина, след което постепенно ще я социализираме с останалите. Животните вече започват подготовка за зимен сън и затова най-вероятно Ива ще остане за по-дълго време отделно.

– Как протича подготовката на мечките за зимния им сън?

– Постепенно те започват да подготвят бърлогите си. Голяма част от мечките ползват старите, които сами са си изкопали предишните години. Приемат жилището си за тяхно. През есента подновяват бърлогата, изчистват я от паднали клони и камъни. Изхвърлят всичко навън. След това нанасят наново листа и иглички. Ние им помагаме допълнително със слама. Бърлогите обикновено са с много тесен отвор, колкото мечката да влезе навътре. След това има тунел, дълъг около 3 метра, и накрая една по-голяма дупка, където мечката да може да се завърта. През цялата зима тя може и да не се храни.

Разказва за живота на мечките

Разказва за живота на мечките

– Има ли животни, които не заспиват зимен сън?

– Миналата година имахме две мечки – Рико и Теди, които бяха в полухибернация. Те не използваха бърлоги, а лежаха отвън. Когато са били при предишния собственик, не са имали възможност да спят зимен сън. Необходими са им няколко години, докато се адаптират. Метаболизмът обаче си казва думата и те не се хранят, почти не се движат. Тук можем да се похвалим, че имаме рекорд на мечка, която спа в продължение на 6 месеца. За съжаление Вела вече не е жива. Иначе обикновено мечките си лягат през ноември и стават през март.

– Какво количество храна изяжда една кафява мечка?

– Храната е в зависимост от сезона. През пролетта е средно 5 кг на ден за една мечка, лятото – 10, а есента до 20 кг. Хранят се с плодове и зеленчуци, хляб, риба, ядки, мед, яйца и пилешко. Сега диетата трябва да бъде възможно най-калорична, за да натрупат мечките мазнини и да заспят зимен сън. В момента най-много обичат грозде и орехи. Това е основната им храна в природата и ние се стремим да я доближаваме максимално. Обожават да хапват и мед.

– Защо мечките в парка не се размножават?

– Целта на парка е да спасяваме мечки, които са родени в плен и не могат да се върнат в дивата природа. Едно мече, което е родено в плен, то вече е свикнало с хората, с човешката миризма, с кучетата. Такива мечки след това няма как да се пуснат в дива среда. Там малкото мече живее с майката около 2 години. Трябва да се направи всичко възможно да има повече диви мечки на свобода и те да не се отстрелват от бракониери.

– Колко дълго живеят мечките?

– В природата 20-25 години. При нас най-възрастна е Наташа на 36 години. Добри пък е на 35. Той е сляп и затова живее отделно. Има нужда от по-специални грижи. Целта е да се чувства максимално добре и да не е обезпокоен от много шумове. През 2011 година на място дойдоха специалисти от България и чужбина, които му направиха операция, но за съжаление Добри не можа да прогледне. В момента вижда някакви светлинки. Важното е, че живее спокоен, щастлив живот и също спи зимен сън. Ние подготвяме неговата бърлога, защото не може сам.

– Колко туристи посещават парка край Белица?

– Всеки сезон е различно. Най-много туристи пристигат през юли и август. В най-пиковите дни идват по 500 души на ден. През зимата паркът е затворен за посетители. Първо – хората нямат почти какво да видят, тъй като бърлогите са доста дълбоки. Същевременно така няма и шумове, тъй като мечките изпадат в хибернация и това може да ги провокира. Добре е да са спокойни.

– Има ли мечки в района извън огражденията на парка?

– Да, в горите наоколо се разхождат и диви мечки. Те обаче се страхуват да наближават парка. Тук постоянно има посетители, има осветление, а това ги плаши.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене