Село Голешово – малкото село с големия патриотичен дух

Отдалечено от градската шумотевица и почти забравено, село Голешово е разположено в подножието на планина Славянка. Името Голешово се среща за първи път в османски регистри от 1611-1617, 1623-1625г. Предполага се, че то е разширено от „голеш“, което означава „голо“ населено място. Според легендата за образуването на селото, за негов основател се смята някой си дядо Гольо, който пръв се заселил тук, бягайки от гоненията на осмаците.

селце е с богата история и традиции, и крие спиращи дъха природни забележителности. Голешово ни посреща със своите трийсетина старци, гостоприемно усмихнати и пълни с истории за Яворов и неговите четници, които водят продължително сражение с турски аскер в Хаджисимеоновата плевня, която днес е превърната в музей и където българската поезия на ХХв. е имала съдбовна среща с неведомото, което наричаме случайност. Мраморският мост в селото също заслужава вниманието ни. Не е толкова известен като Хаджисимеоновата плевня, но крака на Яворов е стъпвал и там, когато през 1903г. заедно с четата му се измъкват невредими от обкръжението в Хаджисимеоновата плевня и минават през там на път за село Бельово.

Мраморският мост е един от осемте построени в селото през 1848г. от местни майстори и камъните за него са дялани и возени с мулета и магарета на три километра разстояние.

Всяка година на Малка Богородица в черквата „Свето Успение Богородично“ в Голешово се организира традиционен събора с участието на стотици голешовалии, пръснати из всички краища на страната, които идват за да покажат, че родните им къщи, улици, история не са се изтрили от съзнанието им и че спомените ще останат завинги в сърцата им. Ежегодно те отдават почит и уважение на българската духовност и отбелязват празника на черквата „Свето Успение Богородично“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене