Сандански развърза 22,1 млн. лв. за 2 месеца за строителство, нареди се на първо място по най-бързо и най-мащабно благоустрояване в цялата Благоевградска област

С обществени поръчки в областта на строителството за близо 22,1 млн. лв., обявени само през последните 2 месеца, курортната община Сандански се явява най-бързо обновяващата се на територията на цялата Благоевградска област. Само от началото на юни до момента общината е обявила 4 поръчки на обща стойност 7 100 000 лв. без ДДС и всички са още в период на събиране на оферти.

6 177 564,30 лв. без ДДС е обявила общината за реконструкцията на водопроводна мрежа на село Склаве. Освен качество от изпълнителя се иска и да може да се вмести в срока от 120 до 200 календарни дни, през които жителите на селото ще остават периодично без вода. Срокът трябва да се спази дори когато фирмата не може да работи по независещи от нея причини, като лошо време например.

Срещу 63 666,72 лв. без ДДС се търси строителна фирма, която да ремонтира административна сграда в с. Джигурово, за да се превърне тя в модерна детска градина. Местното детско заведение е филиал на детска градина „Радост“ в Сандански и отдавна се нуждае от нова, по-голяма база.

Следват 1-ви етап от реконструкция на улици в местността Нишан Таши, землище на гр. Сандански и землище на с. Поленица, за което общината е предвидила 574 869,77 лв. без ДДС. Местността, която се обособява като един от най-новите и модерни квартали на Сандански, все още е без водопроводна и канализационна мрежа, поради което заедно с асфалтирането на улиците се планира и полагане на нужните тръби.

Любопитно е, че на тази поръчка хич не й върви. До момента тя 2 пъти бе прекратявана. Първия път през декември миналата година, когато прогнозната цена беше 440 573,39 лв. без ДДС, се появи разминаване в документацията на критерия за възлагане – веднъж той бе посочен като „цена“, а втория път – като „оптимално съотношение качество/цена“. Тази година през февруари, вече със сериозно индексирана цена и 3-ма кандидати да я вземат, поръчката отново бе прекратена, понеже по погрешка в документацията е поставено изискване към участващите фирми да имат опит с аналогична поръчка от последните 3 вместо 5 години, каквото е законовото изискване.

От началото на юни е поръчката за строителство на резервоар за питейна вода в с. Поленица. Прогнозната цена за него е 300 000 лв. без ДДС.

Други 638 380,01 лв. без ДДС общината е предвидила за аварийното почистване на речното корито на р. Войче в урбанизираната територия на с. Вълково от храстовидна и дървесна растителност, за която вече са подадени 3 оферти. На 166 666,66 лв. пък са оценени от общината дребните ремонти на улици в цялата община, които се нуждаят от спешно изкърпване.

В битката за 340 471,80 лв., предвидени за рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на община Сандански, вече се включиха ЕТ „Артемис – София Атанасова“ от с. Долна Градешница и благоевградската „Диана 7“ ООД на Георги и Никола Шимбови. Ценовите им предложения още не са отворени.

230 000 лв. са заделени за фирмата, която ще упражни строителен надзор и инвеститорски контрол по време на строителството на пречиствателна станция за отпадъчни води в местността Боруна в гр. Сандански. Тази поръчка най-вероятно ще бъде спечелена от софийската „Стройнорм“ ЕООД на Сава Тачев, която единствена стигна до финалната фаза на конкурса и е с оферта от 225 000 лв. без ДДС.

В мащабната строителна програма на общината от последните 2 месеца е и самата пречиствателна станция, чиято прогнозна цена беше 12 161 183,23 лв. без ДДС. Финансирането й е от Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) към Министерство на околната среда и водите и е проектирана за пречистване на всички отпадъчни и канализационни води на град Сандански, както и на село Поленица. Обществената поръчка за избор на изпълнител бе обявена през есента на миналата година, но бе финализирана този април и след два отстранени консорциума станцията бе поверена на Обединение „ПСОВ21“, представлявано от петричанката Екатерина Заечка, съпруга на бившия общински съветник Владимир Заечки. Дамата спечели с едва 12 000 лв. под прогнозната цена и 100 точки, събрани по критерий „най-добро съотношение качество-цена“, като другите 2 ценови оферти така и не бяха отворени.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене