Съпругата на кмета на Симитли и синът му Стефан Апостолов правят фотоволтаичен парк със 185 панела

Фотоволтаичните централи са най- модерната инвестиция в момента. Енергийната криза отприщва залп от искания за изграждане на обекти, правещи ток от слънцето. Само за първите два дни на септември в РИОСВ Благоевград са придвижили документацията на 5 нови парка. Те са в Разлог, кочериновското село Мурсалево, Симитли и цели два в санданското село Джурково.

Най- огромната инвестиция е тази в Разлог, която касае подредбата на над 2000 слънчеви панела. Искането е за изграждане на фотоволтаична електроцентрала и кабелна линия за външно ел.захранване на фотоволтаичната централа в местността Соклебица. Инвестицията е фирма „Фара енерджи“ с управители Георги Фарфаров и Борис Рачев. От преписката в екоинспекцията става ясно, че фирмата е хваната в крачка. В края на 2020 г. гл. архитект на община Разлог е издал разрешение за строеж и монтиране на панели с мощност 1000 kW г., но документите не са били входирани в РИСОВ. От екоинспекцията извършили проверка на място на 4 август, установено е, че на терена с площ 5340 кв. м с трайно предназначение „за друг обществен обект, комплекс“ са били монтирани 2020 фотоволтаични панели, оставало да се поставят още 70 бр. панели. Дейностите по изграждане кабелната линия не са били започнати. Директорът на РИОСВ – Благоевград е издал заповед за принудителна административна мярка, с която е преустановено изпълнението на дейностите по изграждане на обекта. Сега вече инвестиционното намерение е входирано в РИСОВ

Нов соларен парк е в плановете и на съпругата на кмета на Симитли Апостол Апостолов. С фирма „АСА- СА“ управителят Мария Апостолов и собственик синът на кметската двойка Стефан, иска да се смени предназначението на терен в Симитли от „за производство, складов обект“, за да постави 185 панела с мощно 30 kW. Токът ще замине за продажба на борсата, площта на терена 697, 88 кв.м. В Кочериново благоевградчанинът Цветан Стоянов с фирма „А и С Енерджи“ има намерение да прави ток от слънце в кочериновското село Мурсалево. Заложената мощност тук е 54,50 kW. Теренът е частен и отправеното искане за поставянето на 100 панела. Две централи са планирани в санданското село Джурково. Едната инвестиция е на фирма „ПА Солар“ на Павел Стойков. Другата е на Милчо Трендафилов, който планира да изгради централа с мощност 400 kV на терен с площ 5495 кв.м в село Джурково. На място ще работят двама души.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене