ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА ЕКСКЛУЗИВНО ЗА ТОП ПРЕСА : ЩЕ НАБЛЮДАВАМЕ КАЛНА КАМПАНИЯ

Ексклузивно за Топ Преса един от водещите политически PR експерт Цветелина Узунова коментира предизборната ситуация в страната.

Г-жо Узунова,  ще има ли ново правителство в този парламент или вървим към предсрочни избори?

По – скоро второто. Ще бъде голяма изненада, ако с третия мандат бъде съставен кабинет в рамките на това Народно събрание. Виждаме, че и БСП, и ДБ, и ИТН имат голямо желание да получат заветната папка от президента Радев и да се пробват, но мисля, че е трудно постижимо. Прекалено много обиди се изрекоха между тях през последния месец. Формулата на четворната коалиция бързо се изхаби. Не виждам как биха я съживили –независимо кой държи мандата. Тези партии имат и личностна непоносимост, и идейни различия, които много личат и които очевидно им попречиха да работят като успешен екип.

Чуваме от някои депутати призиви към лидерите на партиите в сегашната коалиция да се оттеглят, за да може да се състави второ правителство без тях. Какво мислите за такъв ход?

Не смятам, че е продуктивен ход. Виждаме какво се случва, когато истинските лидери не са в парламента, а някъде в сянка дърпат конците. Това не е нормална демократична практика. В чужбина  ни се чудят как допускаме такова нещо. Лидерите на политическите сили, които взимат решения за държавата и народа, трябва да са на светло, в институциите, да ходят на работа в парламента или Министерския съвет. Да се отчитат периодично, да излизат пред медиите да обясняват решенията си, програмите си, да защитават идеите си. Да носят отговорност за всичко това. Ако си спомняте, миналата година подобен подход възприеха патриотичните партии, когато се коалираха- ВОЛЯ, ВМРО и НФСБ. Лидерите, поради стари търкания помежду им, се оттеглиха и  не бяха в листите. Но това не сработи. Избирателите не забравят кой какво е говорил, как се е отнасял към свой опонент. Как хората да се доверят на ИТН и ПП, след всичко, което си размениха словесно, че могат да седнат отново на една маса и да работят заедно?! Невъзможно е. Толкова маски паднаха напоследък, че всяка колаборация вече ще изглежда абсолютно безпринципна. Поне от морална гледна точка. По-добре да има отново серия избори, отколкото безплодни коалиции, които ще агонизират, а българите ще живеят още по-трудно.

Това значи цялата отговорност да падне върху Румен Радев и неговите кабинети. Това добре ли е?

Такава е Конституцията ни, това предвижда. Президентът има вече опит със служебни кабинети, така че вероятно ще се справи и този път. Но това не може да продължава дълго. Трябва да има работещ парламент.

Какво ново би се случило след едни избори?

Предполагам, че ИТН ще отпаднат от политиката. Още от април миналата година имаха много шансове да покажат, че наистина искат промяна в България, че са узрели за управлението. Но те ги проиграха, не знам защо. Дори спряха да говорят за обещанията си – за референдума на Слави, за мажоритарен вот.17%, 24%, 9% – това  бяха резултатите на ИТН от трите избора през 2021г. Сега партията е  едва с 3 %.  Такъв бърз крах не сме имали в новата политическа история на страната. А може би такъв е бил планът. В същото време социолозите дават над 4% на партията на Стефан Янев. Дори го поставят след президента Радев по популярност. Това ме озадачава. Ако питате хората, мнозина трудно се сещат за името на партията му. Тя още няма ясна политическа физиономия, няма силни послания, нито ярки личности, обучени за публични изяви, не знаем нейната идеология, цели. Явно социолозите имат друга информация и затова поставят тази съвсем нова организация в бъдещия парламент. Останалите формации не бележат някаква особена промяна. Което значи, че никой не привлича нови избиратели и не е разпознаваем като безспорен лидер на политическата сцена. На този фон мисля, че и след изборите през октомври, ако има такива, пак много трудно ще се състави правителство.

Като политически пиар експерт кажете ни каква евентуална предизборна кампания да очакваме?

По всичко личи, че ще е доста кална. За съжаление. Но това се вижда още от сега – дават се заявки за подготвени компромати, които ще се пускат периодично, за манипулации. Вероятно ще ни залеят през интернет с фалшиви новини. Ще бъдат активирани партийните тролове в социалните мрежи. Напоследък това стана професия в онлайн пространството. Има хора, които се занимават само с писане на коментари по готови опорни точки, които централите им подават. Срещу заплащане, естествено. А публиката чете, споделя, вярва. Трябва да призоваваме избирателите да имат по-критично мислене, добре да преценяват източниците си на информация и да не се подлъгват по написаното в разни сайтове със странни имена, създадени само с цел разпространение на измислици и насочване на общественото мнение в определена посока.

Какво бихте посъветвали кандидатите за депутати?

Вижте, аз давам съвети на хора, които сами се обръщат към мен, заради моя богат опит в политическия пиар. Напоследък гледах как имаше политици, които не се вслушваха в съветниците си, мислеха, че си знаят всичко. И губеха от това. И обратното – личности, с които работя, които не се притесняват да  чуят мнението на доказани експерти, се развиваха правилно, направиха много добри неща за хората. Пиарът е особено важна част от политиката. Но насила хубост не става, както се казва. Затова мога да Ви отговоря като гражданин, като избирател. Очаквам от кандидатите зряло поведение, да покажат най-вече интелигентност, патриотизъм, отговорно отношение към това, което правят и, разбира се, почтеност. Ако в институциите влязат хора със зависимости от някакво задкулисие, от посолства, от чужди интереси, България няма как да върви напред. Хората трябва да усетят силата си на избиратели, да осъзнаят значението на техния глас и да не остават у дома в деня на изборите, да не се примиряват да ги ръководят неподходящите политици. Не трябва да  гласуват на майтап, да „наказват” някого, гласувайки ей така за когото и да е, защото така всъщност наказват себе си. Дано успеем да откроим и  подкрепим правилните хора, истинските личности. Бих добавила – личностите с висока класа! Това е, което толкова липсва на българската политика. Надявам се да има такива в бъдещите листи. И, разбира се, да им пожелаем по-висока коалиционна култура, защото, както се вижда, оттук нататък ще управляват коалиции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене