Депутатите в Северна Македония разглеждат френското предложение

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига  в Скопие. Тя ще говори пред парламента на Република Северна Македония преди началото на заседанието, на което депутатите ще  разглеждат предложението на ЕС за преговорна рамка за Република Северна Македония.

Преди това на председателя на Европейската комисия престоят срещи с премиера Димитър Ковачевски и с президента на държавата Стево Пендаровски.

Фон дер Лайен е поредният от редица европейски лидери и правителствени представители, които посетиха Скопие през последните дни, давайки стимул на властите в Република Северна Македония да приемат предложението, което ще отвори възможност за преговори на страната за членство в ЕС.

На приемането на предложението се противопоставя опозицията от ВМРО-ДПМНЕ и „Левица“, които организират протести под надслов „Ултиматум – не, благодаря“ всяка вечер в продължение на повече от седмица, като в две от протестните вечерите се стигна до инциденти с полицията и граждани от албански произход.

Протестите днес бяха обявени за обедните часове, когато парламента ще обсъжда документите, внесени от правителството.

 БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене