Очаквани оставки в ОбС – Благоевград

Санкционирани от Антикорупционната комисия благоевградски съветници ще напускат ОбС, преди да обявят окончателните решения по делата им във ВАС. Това се коментира в партийните им групи. Уличените и глобени за конфликт на интереси са социалистите Гергана Янчева, Владимир Пандев, Бисер Стойчев, Красимир Роячки от ГЕРБ, доайенът в местния парламент Христо Ковачки, Валентина Шаркова.

Всички те са атакували наложените глоби пред върховните магистрати и се очакват решенията им. Ако ги потвърдят, следва детронирането им от ОИК-Благоевград. В този случай ще загубят и правото да се кандидатират на следващите местни избори, тъй като за провиненията им – конфликт на интереси, законодателят ги лишава за една година.

За да не рискуват с решенията на Върховен административен съд, съветниците имат намерения да напуснат по други лични причини, като по този начин ще запазят имената си „чисти“, за да участват в изборите следващата есен.

Прокурорско разследване има и разследване има и срещу председателя на ОбС Радослав Тасков

Припомняме, Сотир Цацаров удари с финансови санкции съветници от БСП, ГЕРБ, Земеделски съюз и още една земеделска формация.

С рекордна санкция от 41 375 лева е най-възрастният в ОбС – Христо Ковачки, собственик на хотел и концесионер на минералната баня. Той бе наказан, че е гласувал за освобождаване от месечна такса по време на пандемията на градската баня, водена по документи на сестра му Роза. Ако Ковачки бъде детрониран след съдебното решение, на негово място влиза Румяна Шекерлийска. Тя е бившата главна счетоводителка на екскмета Атанас Камбитов и временно управителка на една от фирмите му.

За гласуване в полза на работодателя си – Георги Тозев, който е концесионер на бившия ГУМ, сега мол, е глобена и съветничката Валентина Шаркова. Материалната облага на съветничката, реализирана в резултат на конфликта на интереси, е в размер на 100 466 лева. Те се отнемат в полза на държавата. На Шаркова е наложена и глоба в общ размер на 10 000 лева. Тя е участвала в гласуване на 13 ноември 2020 г. в ОбС., с което са намалени с 30 процента концесионните такси, заплащани от наематели на общински търговски обекти, а на 22.11.2020 г. е гласувала да бъде освободено изцяло от таксуване за срок над 1 година дружество, в което тя е била наета на трудов договор.

Глоба в размер на 5000 лева и на червения съветник Владимир Пандев. Гласувал е в нарушение за годишния отчет и баланс на общинската белодробна болница. Той работи там, получава заплата, а освен това и допълнителни финансови бонуси, определени от управителя на лечебното заведение Петър Георгиев. Комисията „Цацаров“ е била сезирана от негови колеги в благоевградския парламент. По същество в сигнала се твърди, че Владимир Пандев, като общински съветник, е присъствал и гласувал за приемане на годишния финансов отчет и баланс за 2019 година на Тубдиспансера.

5000 лева глоба трябва да плати и съветникът Бисер Стойчев. Той е гласувал в конфликт на частни интереси за изграждане на жилищна сграда.

Мястото си в ОбС-Благоевград вероятно ще загубят социалистката Гергана Янчева и съветникът от ГЕРБ Красимир Роячки. Двама също вдигали ръце за намаляване на наеми в търговски обекти и заведения, ползвани от свекървата на Янчева и от тъщата на Роачки.

Междувременно Гергана Янчева спечели конкурс за директор на Областната инспекция по труда, но повече от месец не е получила заповед за назначение. Вероятно се очаква решението от ВАС. Тя спечели първоначално делото в Административен съд-Благоевград, от Комисията обаче го обжалваха.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене