ПУБЛИЧНО ЧЕТЕНЕ НА „ИСТОРИЯ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКА“

Банскалии, които живеят с пулса на Банско, четоха избрани текстове от най-българската от българските книги – Историята на Паисий.
Проявата „Четете и знайте”, организирана от читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.” е част от програмата на община Банско за честването на 300 години от рождението на Паисий, 60 години от канонизирането му като светец и 260 години от написване на „История славянобългарска“.

Огненото Паисиево слово четоха кметът на община Банско Иван Кадев, Верка Бенина – историк, заместник директор на Научно информационен център ”Българска енциклопедия” към Българска академия на науките, отец Георги Хаджигеоргиев – свещеник в църквата „Света Троица”, Елисавета Каменичка, от Тренчевия род – журналист във вестник ”Пиринско дело” и дългогодишен директор на Българско национално радио- Радио Благоевград, краеведът Стефан Радонов – инженер-металург в тежката индустрия на България, Емил Чакъров – ученик в Средно училище ”Неофит Рилски”, Костадин Чучулайн – един бъдещ учен-физик, който, сред няколко престижни световни университети, избра да учи в Оксфорд, Мирела Дурчова – млад учител по български език и литература в Средно училище „Неофит Рилски”.

Словата на Паисий прозвучаха още по-силно в съзвучие с Вазовата ода ”Паисий”, изпълнена от Николай Златев и Маргарита Малчова и озвучени от прекрасната ”Песен” на Панчо Владигеров, представена от Милена Томанова и Стоил Богданов. Атмосферата на събитието се допълваше от красивите фотографии на изложбата „Зографь” с автор Румен Жерев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене