Ген. Попов: Руската армия задейства план Б, но в Киев я чака разгром, защото…

Колкото по-дълго продължава тази война, толкова Русия става по-уязвима, смята той

Когато воюваш с мирни граждани, войната става ужас и тогава става въпрос кой ще издържи психически на този ад. Това коментира пред Нова тв ген. Константин Попов.

Виждаме, че културата на руската армия е следната – тя трябва да защитава Русия и врагът е винаги изключително лош, затова масово врага трябва да се унищожава.

Проблемът е, че армията в момента не може да си позволи много жертви, защото ще загуби информационната война, сърцата на хората. Когато влязат  в Киев войната наистина ще стане ужасна и е много вероятно обикновените украинци да победят, тъй като ще окажат огромна съпротива, коментира той.

Киев може да се окаже огромен капан за руската армия. Пък и какво ще спечели Путин, ако сложи своето знаме върху парламента на Киев? Нищо.

Центърът на тежестта не е само Киев, а цяла Украйна, включително и Запада. Той това никога не може да го постигне, коментира той.

Руският център на тежестта е Москва. И ако до 24 февруари този център беше недосегаем, то сега той е атакуван с икономически и политически средства. Колкото по-дълго продължава тази война, толкова Русия става по-уязвима. Тази война не е само за Украйна, тя не е само за Русия.  Тя е за глобалното преразпределяне на света и търсене на устойчивост в някакъв бъдещ свят, обясни той.

Какво постигна Путин? Той в началото казваше, че Украйна не съществува, тя е изкуствено създадена, тъй като украинци и руснаци са едно цяло. Той искаше бързо да се сдобие с приятелска страна. Но не я намери.

Вижте какво става, какво говорят хората. Не може да се намери мир, в който Путин е големия победител. И тук трябва да се намери някакво решение, защото тази война е ужасна и трябва да бъде прекратена, коментира той.

Вече е късно нещата да зависят само от Путин или от Зеленски. Дори Зеленски да иска да отстъпи малко, не знам колко от хората с автомати, които сега отбраняват свободата си ще му позволят това.

Не знам доколко западните държави биха се съгласили на това. Трябва да се намери някакво решение, но никой не знае какво може да бъде то в момента, коментира той.

Путин има страхотно предимство, защото има мандат да управлява Русия до 2036 година. Европейските лидери нямат такъв мандат. Т.е. Путин може да отложи някакво решение, може да се постигне някакво съгласие, но дали ще се постигне траен мир, дали след няколко години отново да се възобновят враждебни действия, е съвсем друг въпрос, посочи той.

Това, което най-вероятно иска Путин е такъв успех, че да може да постигне много в едни бъдещи преговори. Т. е. отстъпките му в преговорите да се минимални, допълни той.

В момента не виждам желание Путин да завладява и други държави. Той в момента води война на два фронта – от една страна са санкциите и той трябва да преориентира икономиката, а едновременно с това има война с Украйна. Това е твърде много, за да може да си позволи да продължи военни действия в още една държава, коментира генералът.

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене