След пожара в зеленчуковата борса, търговец изчисли щетите си за над 300 000 лв.

Огънят на борсата край петричкото село Кърналово е тръгнал от едно от средните халета и бързо е обхванал площ от около 1000 квадрата. Пожарът избухна снощи около 20.30 часа.

Засегнати са дванадесет складови помещения за плодове и зеленчуци, като количеството не е установено към момента, сочат данните на полицията. Причината за пожара е в процес на установяване, а по случая е образувано досъдебно производство.

Собственикът на борсата отказа коментар за инцидента с мотив, че не знае подробности около станалото. Точната причина за възникване на пожара предстои да бъде установена от разследващите органи. Версията за умишлен палеж от конкуренти в бизнеса не е изключена.

Пожарът е избухнал след редица прекъсвания на електричеството в едно от халетата и бързо се разраства върху съседните.

„Пламък отвсякъде, огромен пламък… Звъннах веднага свързах се дойдоха хората… Тук говорихме за много стока, пари… Човекът вчера разтоваря толкова много, не е нормално, как стават тия палежи, умишлено ли са не знам“, коментира Наско, който работи на борсата и е станал свидетел на пожара.

Той недоумява как така за трети път гори борсата.

„Не знам дали е умишлено или от електричеството, първия път не се разбра, втория път пак“, добавя и Живко, който също е очевидец на пожара.

Един от най-пострадалите търговци на плодове и зеленчуци е Григор Илиев, който търпи загуби и при предишните пожари.

По негова преценка щетите по фактури на продукцията е са за поне 250 000 лева. В тази сума той не смята изгорелите машини и друга техника – камера, агрегатни компресори, електрически колички и кантари, които са на стойност поне за 80-90 000 лева.

„Нищо не е изправно в тази борса. Ако влезе вътре, ще видите, че навсякъде висят кабели“, ядосва се Григор Илиев.

Той е решен да търси правата си в съда.

Екипи на пожарната в Петрич и Сандански се бориха с огнената стихия в продължение на часове късно вечерта. Успяха да спасят само последното хале.

„Конструкцията изцяло е горима, а и вследствие на силния вятър се е разпространил много бързо и обхвана цялата сграда. За съжаление продукцията е изцяло унищожена“, каза началникът на пожарната в Петрич гл. инспектор Стоян Тилев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене