Незаконно сметище изникна под топящия се сняг край пътя Дупница-Блажиево

Сметище от три години дразни окото на пътуващите от Дупница за бобошевското село Блажиево. Писма и снимки на природозащитници заливат РИОСВ – София, но промяна няма. Блажиевският кмет Пламен Караканов, който двадесет години е живял в Италия, потресен сподели:

„Почна да се топи снегът и планини от боклуци се показаха под него по пътя Дупница-Блажиево. Срам ме е от тази гледка, като ми идват гости от чужбина. Питат ме къде са парите от европейските ни програми за екология и пътища. От магистрала “Струма” през Бинека и от Дупница през квартал „Ценеви” е основният път за жителите на село Блажиево. В Блажиево идват много гости от чужбина, идват туристи да видят Българския Йерусалим и всички се хващат за главата от тези боклуци. Сега се топи снегът и всичко от боклуците ще попие в подпочвената вода и ще отиде в река Джерман. До моста при село Грамаде за пътя отговаря община Дупница и кметският наместник на село Грамаде Георги Петров. Трябва да се алармира община Дупница, която има ресурс и техника да се справи бързо с проблема. Сега е моментът, когато се топят снеговете”, заяви кметът на селото Пламен Караканов, който иска „портата” за село Блажиево и община Бобошево през квартал „Ценеви” да е чиста.

„Децата ни спортуват, ходят на разходка сред тонове боклуци, ще плъзне зараза”, заяви собственичката на хранителен магазин в квартал „Ценеви” Роза Могиларска и сподели, че боклуците, основно автомобилни гуми, започнали да се трупат след пожара под моста на магистрала “Струма” през 2019 г. Оттогава досега с камиони и коли по всяко време на денонощието се изхвърлят боклуци и не ги е грижа нито че замърсяват природата, нито за живущите хора в кв. „Ценеви”, чиито младежи и деца се разхождат и спортуват в района.

„Там, където са боклуците сега, бяха най-плодородните зеленчукови градини на хората от ТКЗС-то в Дупница. Градина до градина и на хората от квартала, защото има подпочвена вода”, припомни си Роза Могиларска и допълни: „Ами ако някой пак запали боклуците, които са на изхода на квартал „Ценеви”, ще изтровят хората. Тук живеят добри хора и не заслужават това, като духне силен вятър, всички найлончета летят по дворовете на къщите и улиците на квартала. Трябва да се вземат мерки това да спре”, сподели Роза.

ДЕНИ МИЛЕВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене