Глад за продавачки в Югозапада, мизерни заплати отблъскват шивачките

160 свободни работни места обявиха от Бюрото по труда в Кюстендил. Най-много са вакантните места за хора от категорията неквалифицирани работници, на които работодателите дават по 340 лева на месец. Шивачките отново са сред най-търсените, но мизерното трудово възнаграждение в размер на 320 лева отблъсква кандидатите.

Най-много – около 700 лв., могат да получават месечно шофьори на тежкотоварни автомобили и автобуси. Магазините в региона пък изпитват хроничен „глад” за продавачки, които се наемат срещу 400 лева. В бюлетина на Бюрото по труда е обявено и търсене на персонал, който да се грижи за деца, както и новата длъжност „помощници на учители” със заплата от 345 лв.

„Нито един качествен шофьор няма да се хване на работа срещу 700 лв.”, коментират в бранша, като допълват, че в столицата и съседните области заплатите на шофьорите на тежкотоварни автомобили и автобуси са поне два пъти по-високи. „Брат ми работи като тираджия във Франция и Белгия, пътува между двете държави и получава 2700 евро. Работи три месеца, след това един месец си е в България, май и аз ще се ориентирам навън“, коментира Васил Гърков, който е един от интересуващите се от обявите за шофьори.

Същото обясняват и две жени, привлечени от обявите за шивачки. „Работодателите все се оплакват, че нямали качествени работници. Какво качество, след като плащат минималната работна заплата!“, коментират жените и допълват, че след като си платят осигуровките, ще получат чисти около 300 лева, а през целия месец ще бъдат на норма и ще се налага да работят извънредно при спешни поръчки. „В тези фирми даже ходенето до тоалетна става с чип, а времето, през което си бил „по нужда”, се вади от работното време, така че оставането след работа е почти задължително, за да си направиш 8-те часа“, разказват жените, но категорично не желаят да бъдат снимани, тъй като това не се харесвало на работодателите.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене