Постепенно обстановката в област Благоевград се нормализира

Постепенно се нормализира обстановката в Благоевградска област след водното бедствие. Очаква се общините Симитли, Кресна и Благоевград да отменят бедственото положение. Ситуацията остава сложна в Гърмен и Петрич.

Огромните водни обеми в коритото на река Места не позволяват да се работи по ремонта на скъсания водопровод, захранващ по-голямата част от община Гърмен. В момента се оптимизира разпределението на местните водоизточници, за да се подава вода към населението поне за няколко часа на ден. Училищата и детските градини са затворени. Екипи обхождат речните корита, като се укрепват участъците, където е възможно.

В Кресна и Петрич водоподаването е възстановено във всички населени места. Все още се разчистват пътищата в планинските райони и се описват щетите, нанесени от бедствието. Областният управител Николай Шушков заяви, че започва детайлен преглед на речните корита и дигите в критичните точки на Струма и Места, както и на по-големите планински притоци.

Затворен за движение остава пътния участък с моста към благоеградските села Покровник и Падеш, който беше сериозно компрометиран от бурните води на река Струма и конструкциите се огънаха.

В голяма част от областта вали сняг, няма сериозни аварии по електропреносната мрежа. Тежкотоварни камиони над 12 тона не могат да преминават през прохода „Предел“ и Попови ливади. Пътищата са проходими при зимни условия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене