Истината е че държавата трябва да обърне лице към общините и да започне да се случва прословутата децентрализация в България. 

Гласът на опита! Време е държавата да обърне лице към общините!

 Не трябва да разчитаме на подаяния от централната власт, време е държавата да обърне лице към общините, категоричен е кметът на община Разлог – Красимир Герчев Общините са изправени пред куп предизвикателства в последните 2 години. За първо място местната власт работи в условия на пандемия от коронавирус. Това изисква решителни  и смели действия от кметовете, но и води до повече разходи за всяка една общинска. Цените на стоки и услуги се увеличават непрекъснато от месеци насам и този факт „бърка” в разходната част на общините. За намирането на решения на всички тези вътрешни проблеми, предизвикателства, както и за новите възможности пред местната власт разговаряме с кмета на община Разлог – Красимир Герчев, който е на поста от края на тази година и е сред най-опитните управници в Пиринския край.

Г-н Герчев, все по-трудно става на общините в България сами да се справят. Зависимостта от централната власт се засилва. Защо толкова години така и не се децентрализацията?

Децентрализацията е болна тема за общините в страната. Говори се много по този въпрос, но прави почти нищо, за да стане на практика. Общините имат потенциал и възможност да управляват добре, но без децентрализация няма как да има истинска регионална политика – да се работи за нови работни места, да се променят градовете и селата по-бързо и по-адекватно към по-добро. Ще посоча например в тази посока. Преди време ни дадоха да управляваме минералните извори. държавата се грижеше за тях, имаше само три разрешителни за ползване на тази живото запазваща течност в нашата община. Сега вече тези разрешителни са близо 70, туризмът в село Баня се развива успешно. Работим в диалог с местните хора там, с хотелиерите, с бизнеса. И резултатите са  налице. Но този дебат за децентрализацията е много тежък. Дано новото правителство започне да работи за това. Защото ще ни помогне много, за да се справим с предизвикателствата на времето, динамичните промени, които са от днес за утре. Затова трябва да сме гъвкави и финансово стабилни, за да успеем. Сега местната власт страда от недостатъчно финансиране.

В последните месеци голям проблем е и шоковото поскъпване на стоки и услуги. Правителството се опитва да компенсира бизнеса и гражданите. Нямат ли обаче нужда и общините от подкрепа в тази ситуация?

Поскъпването е факт, погледът на държавата е обърнат към фирмите, към гражданите. И това е добре. Защото те имат нужда от помощ. Но нас пита ли ни някой как покриваме тези разходи тези нови цени?! Какво ни струва да са осветени улиците в различните населени места? Сградите на Общинските администрации са големи, генерират разходи за осветление и отопление. Ами детските  градини, ами училищата? За да си платим тока, ще се лишим от асфалтирането на една улица, правилно е да се каже, че ще лишим наши жители от възможността да ходят по асфалтирана улица.

Вариант ли е да вдигнете данъците, за да оцелеете?

Аз съм категорично против този вариант за излизане от това положение. Да вдигаме данъците на  хората в тази криза е неуместно. Няма как да го направим, ще взривим обществено недоволство.  Междувременно всички цени хвърчат нагоре – ток, природен газ, стоки от първа необходимост и такива услуги. Спасението към този момент е да получат компенсации и общините, за да могат да  посрещнат разходите си и да имат нормална дейност в полза на хората. Защото сега почти всичко  отива в централната власт – акцизи, данъци. Необходимо е да се преразпределя справедливо финансовият ресурс. Тогава ще има глътка въздух и за общините. Наскоро видях справка, че в страната ни едва 4% от данъците остават в общините, а в няколко европейски държави този процент стига до 40.

От години искате повече данъци да останат местната власт, защо не ви чуват управляващите?

Общините вече две години са на първа линия и в битката срещу коронавируса. Не е въпросът да  чакаме винаги от държавата. Време е да има повече приходи в общините. От години се говори за това по-голяма част от данъците да остават в местната власт, за да може тя да планира, проектира и изпълнява различни обекти и услуги за своите жители.

Тежко е положението и с общинските болници. И там от години не се решават проблеми работи се на парче. Какъв е изходът?

Да, това е точно така. Време е да се помисли и за общинските болници. Там също е много тежко.  Нашата болница е стълб на здравеопазването. Но това здравеопазване грижа ли е, или е търговска дейност.  Да бъдат ли търговски дружества здравните заведения? Защо цените на клиничните пътеки са едни в общинските болници и други – в университетските болници? Все важни въпроси. Това е несправедливо. Никой не ни е питал нас дали искаме болницата в Разлог да е общинска. Общинска собственост е сградата. Опитваме се да подкрепяме дейността на болницата, правим ремонти всяка година, но това е за сметка на други важни за решаване проблеми – улици по селата тънат  в разруха и няма пари няма за ремонтирането им.

Директорът на болницата ми каза преди дни, че преди е плащал 13 000 лева на месец за ток, а днес сметката е 36 000 лева. Как да се справим с това? Да светят по-малко лампи, да работят по малко апарати, да пускаме по-малко отопление през зимата на болните ли? Време е за смели решения в областта на здравеопазването.

Много кметове се оплакват и от друго – възлагат им се все повече дейности от държавата които обаче няма осигурено държавно финансиране…

Това също е в тежест на общините. Ангажирането им с все повече дейности, за които няма гарантирано финансиране. Всичко е за сметка на местната власт. Услугата „Личен асистент“ например се  администрира от общините, при нас потребителите се увеличават, на наш гръб е и този ангажимент. Има и друг казус, свързан с нашата дейност. Това са проведените големи обществени поръчки от миналата година. Те в момента са в процес на изпълнение. Нямаме правомощия да променим цените по тези договори, нужни са законови промени в тази посока. Защото сега цените на всички  материали са много по-високи в сравнение с миналата година, когато са подписани договорите. Асфалтът е на съвсем друга цена в момента. Имаме договор за 4 години с фирма за  снегопочистване, но разходите й при настоящите цени са много по-високи. Нафтата е била по евтина за литър, сега е по-скъпа. Нито можем да прекратим договора, защото ще останем без снегопочистване, нито можем да го променим, тъй като ще ни подгонят контролните органи. Има и друг риск – фирми да фалират или да се откажат от изпълнение на договорите заради повишаването на цените. Тогава няма да има кой да чисти снега през зимата.

Преди години имаше предложение 1/5 от данък общ доход автоматично да влиза в общината по постоянен адрес на платеца. Това щеше да осигури собствени данъчни приходи общините. Какво е решението за недостига на финансиране на Общините?

Ще започна отговора си с един пример. Общините получаваме субсидии за капиталови разходи от  централния бюджет. За община Разлог са 560 000 лева, тази сума не е пипана от години. Целевата субсидия за капиталови разходи да се увеличи. Сега често с Постановление на  Министерски съвет се отпускат пари на тази или онази община. Община Разлог също е получавала такива пари. Но това раздаване на средства няма принципи. Нека се обърне внимание на  малките общини с население до 50 000 души. Да се смени подходът. Да не разчитаме на подаяния под формата на Постановления на Министерски съвет. А да знае всеки общински кмет, такава субсидия ще получи за следващата година. Държавата да регламентира завишените капиталови  разходи. Да сме наясно целево какви пари ще имаме, за да има предвидимост, да сме на ясно  на какви средства ще разполагаме и как с тях ще подобрим инфраструктурата. Истината е че държавата трябва да обърне лице към общините и да започне да се случва прословутата децентрализация в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене