Перспективен математик и талантлив мениджър от Гоце Делчев остави успешната си кариера и стана монах!

Първият от ляво на дясно отец Натанаил, вторият отец Гавраил и третият е Коцето Павлов – отец Михаил.

Има някаква същностна прилика между брака и монашеството. Това не са два противоположни пътя, а пътища, които в много отношения са близки един на друг. Като индивид човекът не е напълно пълноценно същество, той се реализира като личност само в общуване с другия. В брака попълването на това, което не достига, става чрез намирането на втората „половина”, на второто „аз”, намирането на „другия”. В монашеството този „друг” е Самият Бог. Тайната на монашеския живот е в това, че замонашилият се ориентира изцяло живота си към Бога. Човекът се отказва съзнателно и доброволно не само от брака, но и от много други неща, достъпни на обикновените хора, за да се съсредоточи максимално върху Бога и да Му посвети целия си живот, всичките си помисли и дела. И в този смисъл монашеството е близко на брака. Неслучайно много отци на Църквата са сравнявали монашеския живот със съпружеския и са говорили за устремеността на човешката душа към Бога със същите изрази, с които са говорили за съпружеския живот. Показателно е, че един от основните текстове, използвани в аскетичната литература, посветена на монашеството, е библейската Песен на Песните.

Един млад и перспективен, успешен човек от Гоце Делчев избра именно да отдаде животът си на Бога. Името му е Костадин Павлов – повечето големи играчи в строителният бранш в района на град Гоце Делчев го познават. Коцето беше един от най – успешните мениджъри в най – голямата строителна индустрия. Успешен математик, вежлив и възпитан човек за чийто ценз са се борили не една или две големи бизнес компании.

Костадин Павлов е родом от Гоце Делчев, произлиза от бедно семейство, но от малък буквално проявява гениалност в училище. Ревностен истински православен християнин. От малък помага в църквата. Послушник става в Митрополията през свободното си време. Учителите за него казват, че няма нужда като се прибера вкъщи да учи уроците – той овладява целият материал преподаван в клас. Има случаи в училище по математика малкият Костадин, да поправя задачите на свои преподаватели, а на поставени задачи на републикански олимпиади да открива грешки. Според бивши негови съученици, талантът на Коцето бил толкова голям, че на училищни празници в Трето основно училище град Гоце Делчев директора да казва за него – такива деца трябва да станат откриватели или космонавти. Те не са за обикновени професии.

Въпреки че семейството му няма финансови възможности, Костадин е приет навсякъде където е кандидатствал слез осми клас. В София и Благоевград има гимназии, които предлагат допълнително стимулиране за него само и само да приеме да учи в тях. Но той избира родния Гоце Делчев. За него ПМГ „Яне Сандански“ в града е правилният избор. Средното си образование завършва блестящо, отново с безумен успех… Това прави впечатление на умен предприемач, който инвестира в млади хора искайки да развие екипа си.

Предприемачът прави среща с Костадин, предлага му той да плати образованието му след гимназията, а Костадин да приеме буквално да му стане дясната ръка в бизнеса. И нещата се случват. Още докато учи Павлов е въведен в сметките на фирмата, а уменията му донасят допълнителни печалби на инвеститора. След завършването на две висши образования, Павлов става вицепрезидент на строителната компания, в ръцете му са спесимени за сметки с милиони, може да си избере нов дом там където компанията му строи, можа ако иска кола да си вземе ,нова, нов модел… но Костадин избира да живее в родната гарсониера на семейството си, прави и само скромен ремонт, не иска кола… Животът му протича от офиса, през библиотеката в Гоце Делчев, през църквата и вкъщи… докато не идва денят в който той решава да сложи „край“ на светският живот и става монах.

Коцето оставя крупната си заплата, възможността да стане президент на компанията, имоти, коли и всичко което днес влече масите, оставя и родното си име извън стените на манастира и от скоро е отец Михаил. Вече е монах в Осеновлашки манастир „Света Богородица“ (Седемте престола) намиращ се в Стара Планина. Не е ясно защо избира да служи точно там, но се знае че в православният мъжки манастир в Софийската епархия на Българската православна църква, служат още двама от Гоце Делчев. Двама млади и перспективни като него единият бивш футболист – Георги Самаров приел монашеското име Натанаил и Илко Великов приел монашеското име – Гавраил.

Изборът е направен. Живот отдаден на Бога, а причината за това не е ясна – скрита дълбоко в душата на монасите.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене