Ковид ситуацията в Благоевград кошмарна, реанимацията е пълна

Почти няма свободни легла за болни с коронавирус в лечебните заведения в Пиринско. 368 са хоспитализираните в Благоевградска област, от които 11 са интензивните отделения. Най-кошмарна е ситуацията в МБАЛ – Благоевград, където болните отдавна са над 100, пълно е и отделението по реанимация, в което 10 човека се борят за живота си. 8 са починали за последното денонощие в Пиринско вследствие усложненията от по-смъртоносния „Делта” вариант на Ковид-19.

„Ако до няколко дни не стигнем някакво плато и не започне да намалява броят на заразените, не знам какво ще правим, защото почти всички легла са заети. Ще се чудим къде да настаняваме болните, както виждате, и в София вече няма легла и търсят варианти. Но проблемът не са леглата, защото все ще се намери начин някъде да се поставят и още. Проблемът е с кадрите – лекарите и медиците са на ръба на силите си. Нали си представяте какво коства на една медицинска сестра да се грижи за 50-60 пациенти, каквито случаи имаше“, каза директорът на РЗИ д-р Калоян Калоянов и добави, че под карантина са 3520 човека, а за последното денонощие са ваксинирани 788 души.

Той коментира и ситуацията с отделенията по неврология в благоевградските болници. „По предложение на директорите на МБАЛ – Благоевград и ПУЛС неврологичните отделения бяха превърнати в ковидни именно заради увеличаващия се брой хора, които се нуждаят от хоспитализация. Това е извънредна ситуация, при която се реагира на момента, ние не сме в комунизма. Пациентите на неврология не са изоставени и са транспортирани в болници извън Благоевград. Така беше и миналата година, когато през зимата се е налагало пациенти от Разлог да се транспортират до болницата в Пловдив. Моята заповед по отношение на неврологичните отделения беше за 2 седмици – до 3 ноември. Сега съм издал нова заповед, от 1 ноември да бъде отворено неврологичното отделение в болница ПУЛС. Разликата е два дни”, обясни д-р Калоянов.

По повод протеста на ресторантьори и хотелиери в четвъртък пред сградата на РЗИ той заяви: „Дават ли си сметка протестиращите, че аз като директор изпълнявам заповеди на здравния министър? Нека протестират, но не тук е мястото. Над 20 души не успяха да се ваксинират заради протеста. Вратата на сградата беше заключена по инструкция на полицаите, които се опасяваха, че няма да могат да спрат 500 души, ако решат да нахлуят вътре. Моите служители бяха изведени след работа с полицейска охрана от страничен вход. Цялата сграда беше омазана с яйца. Това го няма и в Афганистан”, заключи шефът на РЗИ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене