Мартеницата става бижу с древната техника за плъстене на вълна

Сухото плъстене е една от най-старите технологии

Мартеница или бижу, а защо не и двете – с древната техника за плъстене на вълна. Техниката е толкова стара, колкото е старо животновъдството, а фантазиите с нея са необятни, разказа за БТА приложничката от Велико Търново Ваня Симеонова.

Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“

Години наред тя с възхита наблюдавала по базари и изложби бижута и изделия, направени по този начин, но смятала, че е твърде трудно начинание, за което се изисква специално обучение.

В дългите дни на изолация заради противоепидемичните мерки, се престрашила и с няколко гранки естествена овча вълна, започнала да експериментира.

„Наумих си, че сама, плъстейки и ваейки различни форми, ще наричам благопожелания за най-близките си и за приятелите, а вълнените фигурки ще прикача върху червено-белите конци, и така със сигурност светлите мисли ще се сбъднат и ще споходят хората, за които са предназначени“, спомня си Ваня Симеонова.

Тя е нарекла своята колекция „Операция молец“, защото връзката между вълната и молците е вечна и безпрекословна, като „ян“ и „ин“. Не че вълната не може да съществува без молеца, но неговото присъствие е гаранция за нейната истинска история, а за молеца, вълната е естествения хабитат.

Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“ Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“ Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“

Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“ Резултат с изображение за „плъстене на вълна“

Основният ресурс за направата на нейните изделия са гранчета разноцветна жива вълна. За да се получи дадената фигура, приложничката използва така нареченото сухо плъстене. За целта се използва игла с прорези. Чрез тях нишките на пухената вълна се прилепват една към друга, което позволява на художника да направи желаната форма.

Сухото плъстене е една от най-старите технологии за приложна обработка на вълната, но по-старата е мокрото плъстене, уточни Ваня. При нея вълната се мокри с гореща сапунена вода и тогава се обработва. Тази техника се ползва при изработката на по-големи изделия, като шалове, дори цели дрехи, терлици и палта.

Тя е избрала сухото плъстене, защото то е много подходящо за малките детайли, които са важни за бижутата, както и за смесването на цветовете с различно оцветените топчета вълна. Една щипка вълна първо се оформя в кръгче, а после с внимателното боцкане посредством иглата за плъстене – примерно в цвете. Може да се използват шаблони, както и формичка за сладкиши. При умело смесване на различните цветове вълна се постигат и пастелни нюанси или изцяло нови цветове, всичко е въпрос на въображение, отбеляза тя.

Резултат с изображение за „мартеничка от вълна“

Фигурката от вълна от една страна стои „живо“, заради своята триизмерност, от друга – нейното създаване е много успокояваща и релаксираща дейност. В малката си галерия в живописната част на Велико Търново Ваня Симеонова дава кураж на всеки посетител да опита сам да създаде подобни плъстени изделия и обяснява подробно древната техника, която от днешна гледна точка е и изключително екологична.

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене