Стотици се събират на традиционните кушии послучай Тодоровден край с. Крупник

Тодоровден ще събере на традиционни кушии десетки жители от община Симитли и гости на поляните край село Крупник. Местността „Беглико” между селата Крупник, Полена и Черниче, тази събота – 4-ти март след 11:00 часа.

В 11:30 часа отец Величко ще отслужи водосвет на поляните край селата и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация ще бъдат атракцията на ден. По традиция те се провеждат в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории- лека и тежка група коне. Организаторите на празника- община Симитли и кметство село Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните – първенци в състезанието има „вкусна” награда.

За поредна година, за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото, където много расови жребци се състезават, кой ще бъде най- бързият.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене