Председателят на ОбС-Дупница Костадин Костадинов: Честита Свобода, съграждани! Да живее България!

Уважаеми съграждани!
Приемете моите най-сърдечни поздравления по случай Националния празник на Република България – 3 март! На този ден преди 143 години в Сан Стефано се ражда българската свобода. Свободата, бленувана векове и извоювана с мъжеството и саможертвата на апостоли, хъшове, войници, опълченци, революционери, хайдути, будители и просветители, обрекли живота си на най-святото верую “Свобода или смърт!”.
Днес е ден за празнуване, за преклонение и за размисъл – за Родината и за Свободата. Днес е ден да отговорим на онези страшни въпросителни от тефтерчето на Левски, да осмислим надхвърлилите времето думи на Ботев: “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”, да настръхнем от бунтовната песен на хъшовете от Браилската кръчма, да погледнем с преклонение към величавия връх Шипка, да сведем глави пред мъченическата кръв, пролята в Батак, Перущица и много други български села и градове, да запомним завинаги Вазовите слова за българските опълченци:
„България цяла сега нази гледа,
тоя връх висок е: тя ще ни съзре,
ако би бегали: да мрем по-добре!“
И когато говорим за свободата, да помним и да предаваме на децата си, че единствено в първата българска конституция – Търновската, е записано: „ Всякой роб, от какъвто и пол, вяра и народност е, става свободен, щом стъпи на българска земя.”
Честита Свобода, съграждани! Да живее България!
инж. Костадин Костадинов
Председател на Общински съвет – Дупница

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене